niedziela, 19 kwietnia 2015

Kofty z indyka

Kofta jest dla mnie zdrowszą wersją kotleta mielonego. Powoli odstawiam gluten, zatem możliwość zrezygnowania z bułki w kotletach jest dla mnie dość cenna. Swoje kofty przygotowałam na patelni grillowej, ale można również na zwykłej lub upiec w piekarniku.

Polecam podawać z dipami do maczania (osobna miseczka z dipem dla każdego). U mnie dziś dip z czosnkiem i koperkiem oraz surówka z białej kapusty

Kofty grillowane

Składniki: (na około 10 koft)

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • płaska łyżeczka majeranku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego + łyżeczka słodkiej papryki do smażenia
Składniki na dip (można zrobić inny)
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać w drobniutką kostkę
  2. Mięso wymieszać z cebulą, musztardą i przyprawami
  3. Formować z mięsa wałeczki i wbijać w nie patyczki do szaszłyków
  4. Rozgrzać olej na patelni grillowej. Dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać na całej patelni (idealny jest do tego silikonowy pędzelek, dobrze pokryje każdy zakamarek)
  5. Na rozgrzanej patelni kładziemy delikatnie kofty.Smażymy na sporym ogniu aż się zrumienią
  6. Zmniejszamy ogień do minimum i przewracamy kofty na drugą stronę. Przykrywamy (jeśli nie macie odpowiedniej pokrywki do patelni grillowej możecie uzyć folii aluminowej do przykrycia)
  7. Trzymamy na patelni jeszcze około 10-15 minut żeby doszły w środku. Co kilka minut zaglądamy do koft i w razie potrzeby przewracamy
Smacznego!

Kofty podajemy na gorąco, ale nam smakują również i na zimno. Polecam zapakować na obiad do pracy z delikatnym dipem ziołowym lub musztardowym + jakaś suróweczka.



3 komentarze:

  1. przepis super, spróbuję!
    z ciekawości: po co odstawiasz gluten? o ile nie masz celiakii nie ma to żadnego uzasadnienia medycznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Mnóstwo ludzi ostrzega przed glutenem, od lekarzy, przez dietetyków do sportowców nawet ;) Oprócz celiakii istnieje również tzw nadwrażliwość. U mnie mimo braku celiakii odstawienie glutenu eliminuje objawy chorobowe, a odstawienie glutenu zalecił mi lekarz. Także celiakia nie jest raczej jedynym uzasadnieniem medycznym :)

      Oczywiście wiem że nawet wśród lekarzy są spory w tym temacie ale nie mi je rozstrzygać ;) Przekazuję jedynie moją sytuację i to co mój lekarz mi powiedział

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jest wiele chorób przy których zaleca się odstawienie glutenu, czasami tylko tymczasowe,potem wprowadza się go w mniejszej ilości :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...