W najbliższych dniach na blogu zamieszczę zestawienie propozycji na dania świąteczne a już teraz możecie sprawdzić co proponowałam w zeszłym roku:
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem |
Ciasto:
- 250g zimnego masła
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- 5-6 dużych jabłek
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 4 szklanki mleka
- opcjonalnie: cukier, jeśli budynie go nie zawierają (około 4 łyżek)
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie, szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy jedną część ciasta (w razie gdyby zabrakło można trochę odjąć z drugiej części). Blachę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.
- 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w czwartej szklance rozpropowadzamy proszki budyniowe. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń energicznie mieszając trzepaczką.
- Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i układamy na cieście jedno przy drugim. Zalewamy gorącym budyniem a na wierzch równomiernie ścieramy pozostałe ciasto.
- Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (u mnie około 50 minut)
- Ostudzone ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!
Pycha! Choć dla mnie to wcale nie jest znane ciasto;)
OdpowiedzUsuńPewnie w każdej rodzinie króluje inny "klasyk" :)
UsuńA na jaką blachę może być kwadratową?
UsuńJa piekłam w klasycznej prostokątnej blaszce, w tej chwili nie podam rozmiaru bo nie mam jak zmierzyć. Kwadratowa też może być :)
UsuńPozdrawiam