wtorek, 1 grudnia 2015

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - pyszny klasyk

Ciasto znane i lubiane, taki klasyk który od czasu do czasu każdy ma ochotę zjeść. Chodziło za mną od pewnego czasu i przypominało o dzieciństwie i babcinych słodkościach. Któż by się oparł? :)

W najbliższych dniach na blogu zamieszczę zestawienie propozycji na dania świąteczne a już teraz możecie sprawdzić co proponowałam w zeszłym roku:

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem
Składniki:

Ciasto:
  • 250g zimnego masła
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 5-6 dużych jabłek
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 szklanki mleka
  • opcjonalnie: cukier, jeśli budynie go nie zawierają (około 4 łyżek)
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie, szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy jedną część ciasta (w razie gdyby zabrakło można trochę odjąć z drugiej części). Blachę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.
  4. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w czwartej szklance rozpropowadzamy proszki budyniowe. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń energicznie mieszając trzepaczką.
  5. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i układamy na cieście jedno przy drugim. Zalewamy gorącym budyniem a na wierzch równomiernie ścieramy pozostałe ciasto.
  6. Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (u mnie około 50 minut)
  7. Ostudzone ciasto posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pycha! Choć dla mnie to wcale nie jest znane ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie w każdej rodzinie króluje inny "klasyk" :)

      Usuń
    2. A na jaką blachę może być kwadratową?

      Usuń
    3. Ja piekłam w klasycznej prostokątnej blaszce, w tej chwili nie podam rozmiaru bo nie mam jak zmierzyć. Kwadratowa też może być :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...