Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 0,5 kg prawdziwego miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 125 g masła
- 125 g smalcu
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40-50g korzennej przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy masło, miód, smalec i cukier i podgrzewamy do zagotowania. Studzimy.
- Do masy stopniowo dodajemy mąkę, po jednym jajku. Zimne mleko z rozpuszczona w nim sodą oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy. przekładamy do kamionkowego garnka lub emaliowanego (bez odprysków). Przykrywamy czystą ściereczką i trzymamy w chłodnym miejscu 4 tygodnie.
O dalszych losach mojego piernikowego debiutu powiadomię przed świętami :)
/////
Jest i ciąg dalszy:
Piernik Staropolski
A tak prezentuje się piernik Staropolski!
/////
Jest i ciąg dalszy:
Piernik Staropolski
A tak prezentuje się piernik Staropolski!
Oczywiście oprócz piernika obowiązkowo będzie u mnie makowiec. Sprawdzony przepis znajdziecie tutaj Makowiec
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)