Sądzę, że nada się też na przekąskę na niedużą imprezę - wszytsko można przygotować wcześniej a podczas przyjęcia tylko podgrzać ziemniaki w piecu. Mogą się trochę wysuszyć ale nie powinno to bardzo przeszkadzać bo podane z tatarem i tak będą wilgotne.
Przekąska ze śledziem |
Składniki:
- tatar śledziowy - przygotowany wedle tego przepisu (link do mojego bloga ze zdrowymi potrawami)
- 5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- po 1 płaskiej łyżeczce pieprzu czarnego, czosnku granulowanego i mielonej słodkiej papryki
(do ziemniaków nie dodajemy soli - będą podawane ze słonawym tatarem)
ZIemniaki obrać, opłukać i osuszyć.
Pokroić w plastry 0,5 cm grubości.
Posypać przyprawami, polać olejem i dokładnie wymieszać.
Ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie powinny leżec jeden na drugim). Przykryć folia aluminiową.
Piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie zdjąć folie i piec kolejne 20 minut.
Na plasterku ziemniaka ułożyć porcję tatara, udekorować koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)