czwartek, 5 listopada 2015

Szybki obiad z ciasta francuskiego

Jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów na blogu jest szybki obiad z mielonego mięsa. U mnie pojawia się w wielu różnych wariantach, to rzeczywiście smaczny, ekspressowy obiad który bez problemu raz dwa można przygotować po bardzo pracowitym dniu gdy nie mamy ochoty sterczeć przy kuchni.

Dziś w wersji z żółtą papryką, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Zdjęcie w przekroju zamieszczam tak dla formalności - wiadomo, że taka potrawa po przekrojeniu nie wygląda jakoś wybitnie atrakcyjnie, ale za to jaka jest pyszna :)

Szybki obiad z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka (może się okazać że mięsa wyjdzie trochę za dużo, ale na końcu podaję fajne zastosowanie dla tego, co zostanie)
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ketchup
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • kawałek ostrej zielonej papryczki (opcjonalnie można trochę dodać jeśli lubimy pikantnte smaki)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: tymianek, słodka i ostra papryka, pieprz cayenne
Przygotowanie:
  1. na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekany czosnek i po łyżeczce każdej przyprawy. Chwilę podsmażamy na małym ogniu (około minuty)
  2. Dodajemy mięso. Smażymy często mieszając aż mięso będzie gotowe (około 15 minut). W rozdrabnianiu mięsa na patelni przyda się tłuczek do ziemniaków lub zwykła drewniana łopatka.
  3. Gotowe mięso odkładamy na bok. Paprykę kroimy w paski a cebulę w kostkę lub piórka. Jeżeli używamy ostrej papryczki równiez kroimy ją w mała kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy. Na koniec dodajemy ostrą papryczkę i żółtą paprykę i chwile wszystko razem podsmażamy (około 3 minut).
  5. ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. 
  6. Na 4 kwadratach rozsmarowujemy po łyżce ketchupu. Układamy mięso zostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego ciasta.
  7. Na mięso wykładamy paprykę z cebulką. Posypujemy startym serem, na wierzchu układamy drugi płat ciasta a boki sklejamy dociskając je widelcem.
  8. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  9. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia w 200 stopniach.
Smacznego
jeśli zostanie Wam mięso z tego przepisu możecie wypróbować je na kanapkach - kromkę chleba posmarujcie ketchupem, ułóżcie trochę mięsa a na wierzchu plasterki ogórka kiszonego lub konserwowego - nam takie kanapki bardzo smakowały a mięsko się nie zmarnowało.





2 komentarze:

  1. Smakowicie to wygląda. Jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robie.wygląda smakowicie.ciekawe co powie rodzinka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...