Trochę późno jak na przepis na makowiec :) Przygotowania do świąt to u mnie tak zabiegany czas, że na bloga go niestety zabrakło. Zacznę nadrabiać po świętach :)
Tymczasem o makowcu: bardzo łatwy, wilgotny i smaczny. Dla mnie ogromny plus, że bez miodu - mi miód przeszkadza w tego rodzaju wypiekach.
Wszystkim Wam życzę zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Potrzebujesz:
Na masę makową:
0,5kg maku
2,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
10dag migdałów (zamiast można dać orzechy włoskie, rodzynki)
2 białka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Na ciasto drożdżowe:
50g drożdży świeżych
0,5 kg mąki pszennej tortowej
4 żółtka i 2 białka (pozostałe 2 białka użyjesz do masy makowej)
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
papier do pieczenia
masło do smarowania papieru
Przygotowanie:
Masa makowa:
Mak zalać litrem wrzątku, przykryć i odstawić do wystudzenia (około 2 godzin). Wystudzony odcedzić (ja nakładam porcjami na czystą ściereczkę, zawijam i odciskam.
Odcedzony mak zmielić 3 razy.
W garnku zagotować 3/4 szklanki wody. Dodać 2,5 szklanki cukru i aromaty. Cały czas mieszając ugotować syrop o takiej konsystencji, by krople ciągnęły się z łyżki jak nitka (trzeba pogotować około 10 minut na średnim ogniu).
Dodać zmielony mak, wyłączyć palnik i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać posiekane lub krótko zblendowane migdały.
Tuż przed przełożeniem placków drożdżowych dodamy jeszcze 2 ubite na sztywno białka. Na razie masę odstawiamy do ostudzenia i zabieramy się za ciasto.
Ciasto drożdżowe:
Przygotować zaczyn z drożdży: drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i zalać ciepłym (nie gorącym!!!) mlekiem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać łyżkę mąki i wymieszać by nie zrobiły się grudki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
4 żółtka i 2 białka zmiksować z 3/4 szklanki cukru i aromatem.
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać zmiksowane jajka i zaczyn. Wymieszać.
Masło roztopić w rondelku i chwilę przestudzić. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ma być gładkie i nie kleić się do rąk. Odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie makowca:
Pozostałe dwa białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej
Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je kolejno na prostokąty (niezbyt cienko, mają się zmieścić na blachę). Nakładamy po równo masy makowej zostawiając 2 cm samego ciasta z każdej strony. Zwijamy roladę.
Papier do pieczenia smarujemy niewielką ilością masła. Kładziemy na niego makowca i zwijamy. Po bokach powinno zostać około 10 cm z każdej strony pustego miejsca w papierze - dzięki temu ciasto wyrośnie na boki a nie do góry i zachowa elegancki kształt.
Zwinięte w papier rolady odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.
Przechowywanie:
Ja makowca robię 3 dni przed wigilią. Gdy wystygnie zawijam go w folię spożywczą i tak sobie leży 24 grudnia. Rano zdejmuję folię i lukruję.
Wiem, że niektórzy szykują makowca jeszcze wcześniej i go zamrażają.
Smacznego!
Wesołych Świąt :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)