poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Zupa pomidorowo buraczkowa z jajkiem i kruszonką

Nietypowa zupa pomidorowa o pysznym, ciekawym smaku. Ciężko rozpoznać w niej buraczki, bo w takiej ilości one nie zdominują pomidorów - nadadzą pięknego koloru zupie i wzbogacą jej smak.
Pietruszkowa kruszonka pasuje tu idealnie - polecam podać ją w osobnej miseczce, żeby w czasie jedzenia można było sobie dosypać. Nie warto od razu całej dodawać do zupy, bo zanim ją skończymy kruszonka rozmięknie, a powinna być chrupiąca.

Zupa jest banalna w przygotowaniu i warto ją zrobić na spróbowanie. Sądzę, że jak na tak proste składniki smak Was miło zaskoczy :)

Zupa pomidorowo buraczkowa z jajkiem i kruszonką



Składniki: (na 4 porcje zupy)

  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub drobiowo wołowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki Łowicz
  • 1 średni burak, upieczony lub ugotowany
  • pół średniej cebuli
  • po 1 płaskiej łyżeczce: soli, cukru, pieprzu czarnego
  • Mielone płatki chilli - ilość wedle uznania.  
  • 2 kajzerki
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka + olej do usmażenia jajek


Przygotowanie:
  1. Pomidory zmiksować z burakiem, selerem i cebulą. Wlać do garnka, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 20 minut. W razie potrzeby potrzymać dłużej na ogniu do odparowania (zupa powinna być gęsta, musi utrzymać jajko)
  2. Kajzerkę zmiksować z olejem i pietruszką do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Tuż przed podaniem zupy kruszonkę włożyć na rozgrzaną patelnię i lekko zrumienić (już bez dodatku tłuszczu)
  3. Na inną patelnię wlać olej, wbić jajka, posoolić, przykryć i postawić na małym ogniu (jajka sadzone zawsze wbijamy na zimny tłuszcz*). Podgrzewać do ścięcia się jajek do pożądanej konsystencji.
  4. Jajko ułożyć na wierzchu zupy, posypać kruszonką. 

 * Jeśli wbijemy jajka na gorący tłuszcz ich spód przesmaży się i otrzymamy twardą warstwę spieczonego białka - w zupie nie może go być, jajko musi być krojone lekkim naciskiem łyżki.


Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis i nietypowe połączenie składników, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, posmakowałabym takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...