niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto kawowe bez pieczenia - "Stefanka"

Warto zrobić - niema dużo pracy, a ciacho bardzo smaczne.


Potrzebujesz:
40 sztuk herbatników
1 tabliczkę gorzkiej czekolady

Na krem:
2 żółtka
100 g masła o temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
ćwierć szklanki ostudzonej, bardzo mocnej kawy

Dodatkowo
ok 100 ml mleka, zagotowanego a następnie ostudzonego


Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.Powoli wlewaj ostudzoną kawę cały czas mieszając.
W osobnej miseczce utrzyj masło. Dodaj do niego 2 łyżki masy jajecznej i dokładnie rozmieszaj, do połączenia składników. Znów dodaj dwie łyżki i rozmieszaj, i tak do wyczerpania masy.

Składamy ciacho:
Układamy koło siebie 5 herbatników uprzednio zanurzonych na sekundę w mleku.
wykładamy na nie koło 2 łyżek masy kawowej
maczamy w mleku kolejne 5 herbatników itd do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki bez kremu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z łyżką masła. Dekorujemy górę i boki ciasta.
Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Fajny przepis tylko jak by surowe żółtka dało się czymś innym zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że żółtka można ubić na parze i będzie OK

      Usuń
  2. Smak mojego dzieciństwa. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden wielki nie wypał masło mi sie zważylo nie róbcie tego ciasta szkoda składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam

      krem zwarzy się, jeśli będzie za duża różnica temperatur między masłem a masą jajeczną. sądzę, że masło było za zimne lub kawa za gorąca. powinny mieć podobną temperaturę

      pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam,
    moje składniki (łącznie z kawą) odstały 4 godziny w temp pokojowej a masa i tak się zważyła:( Nic straconego, podgrzałam masę, pokruszyłam herbatniki i podałam deser w pucharkach - był pyszny ale zastanawiam się co mogło być przyczyna rozwarstwienia - mieszanie mikserem zamiast łyżką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze do mieszania tej masy używam łyżki. Myślę że mikser mógł być przyczyną, lub za szybkie dodawanie kolejnych porcji masy do masła.

      Przykro mi, że ciacho nie wyszło. Fajny pomysł z pucharkami - i dobrze, że w takiej wersji udało się spróbować tego połączenia smaków :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...