Warto zrobić - niema dużo pracy, a ciacho bardzo smaczne.
Potrzebujesz:
40 sztuk herbatników
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
Na krem:
2 żółtka
100 g masła o temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
ćwierć szklanki ostudzonej, bardzo mocnej kawy
Dodatkowo
ok 100 ml mleka, zagotowanego a następnie ostudzonego
Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.Powoli wlewaj ostudzoną kawę cały czas mieszając.
W osobnej miseczce utrzyj masło. Dodaj do niego 2 łyżki masy jajecznej i dokładnie rozmieszaj, do połączenia składników. Znów dodaj dwie łyżki i rozmieszaj, i tak do wyczerpania masy.
Składamy ciacho:
Układamy koło siebie 5 herbatników uprzednio zanurzonych na sekundę w mleku.
wykładamy na nie koło 2 łyżek masy kawowej
maczamy w mleku kolejne 5 herbatników itd do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki bez kremu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z łyżką masła. Dekorujemy górę i boki ciasta.
Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Smacznego!
Fajny przepis tylko jak by surowe żółtka dało się czymś innym zastąpić
OdpowiedzUsuńMyślę że żółtka można ubić na parze i będzie OK
UsuńSmak mojego dzieciństwa. :-)
OdpowiedzUsuńjeden wielki nie wypał masło mi sie zważylo nie róbcie tego ciasta szkoda składników
OdpowiedzUsuńwitam
Usuńkrem zwarzy się, jeśli będzie za duża różnica temperatur między masłem a masą jajeczną. sądzę, że masło było za zimne lub kawa za gorąca. powinny mieć podobną temperaturę
pozdrawiam
Witam,
OdpowiedzUsuńmoje składniki (łącznie z kawą) odstały 4 godziny w temp pokojowej a masa i tak się zważyła:( Nic straconego, podgrzałam masę, pokruszyłam herbatniki i podałam deser w pucharkach - był pyszny ale zastanawiam się co mogło być przyczyna rozwarstwienia - mieszanie mikserem zamiast łyżką?
ja zawsze do mieszania tej masy używam łyżki. Myślę że mikser mógł być przyczyną, lub za szybkie dodawanie kolejnych porcji masy do masła.
UsuńPrzykro mi, że ciacho nie wyszło. Fajny pomysł z pucharkami - i dobrze, że w takiej wersji udało się spróbować tego połączenia smaków :)
Pozdrawiam