piątek, 26 lipca 2013
Lasagne łatwa i pyszna
Potrzebujesz:
- 0,5kg mięsa mielonego. Ja użyłam indyka
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
sos:
- 200ml śmietany 36%
- 2 jaja
- pół szklanki mleka
- 100 g startego żółtego sera
dodatkowo:
100-150g startego sera do posypania
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie i dodać mięso. Smażyć koło 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat i doprawić. Smażyć na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos się zagęści.
Płaty makaronu obgotowywać po 2 minuty (ja gotuję maks 4 sztuki naraz, po wyjęciu bardzo szybko zaczynają się sklejać. Na dnie posmarowanej odrobiną oliwy blaszki ułożyć połowę makaronu, połowę mięsa i zalać połową sosu. Obgotować kolejną porcję makaronu i znów ułożyć makaron, mięso i resztę sosu. Posypać serem.
Piec 35 minut w 200 stopniach bez przykrycia
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)