Nasza ulubiona surówka: porowa. Robi się błyskawicznie, zjada jeszcze szybciej. Jeśli ktoś nie próbował - czas najwyższy.
Potrzebujesz:
1 średniego pora
2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Odkrój białą część pora do 2-3 cm przed miejscem w którym rozdzielają się liście. Resztę wyrzuć.
Pora przekrój wzdłuż i umyj. Osusz i pokrój w cienkie półplasterki.
Wymieszaj z majonezem i gotowe!
Nie rób tej sałatki "na zapas". Jeśli stoi za długo por puszcza gorzki sok. W efekcie mamy gorzki majonez z jakimiś wiórami bez smaku, a nie sałatkę. Zjadamy wszystko nie później niż 2-3h po przygotowaniu.
Smacznego!
odkrój białą część pora-resztę wyrzuć!! dlaczego, ja pozostałą część pora myję i zamrażam (mam np.do rosołu) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoczywiście można i tak zrobić. Ja zielonych liści pora nie używam :)
UsuńPozdrawiam serdecznie