środa, 2 października 2013

Ryba po grecku

Dziś coś pysznego dla miłośników zdrowego odżywiania. Ryby jadamy raczej rzadko... jednak z tego przepisu cały gar znika w jeden dzień (na 2 osoby!) :)



Potrzebujesz:
8 mrożonych kostek mintaja (możesz też przygotować filety innej, ulubionej ryby wedle własnego gustu, np dorsza)
2 włoszczyzny
2 cebule
1 słoik koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 duże pomidory
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
8 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
cebulę i pora drobno siekamy.

W dużym garnku do duszenia rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulkę i kilka minut smażymy. Dodajemy pora, marchew, selera i pietruszkę. Smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele, listki i pieprz, przykrywamy i dusimy 20 minut.

Pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw razem z koncentratem pomidorowym i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 15 minut.
W tym czasie smażymy rybę na oliwie z oliwek do zrumienienia z obu stron. Przekładamy na talerz i dziobiemy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy do warzyw, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Można podawać na ciepło, zimno, z chlebem, ryżem, na śniadanie, obiad i kolację. Co kto lubi! :)
Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...