Druga wersja sałatki z pieczarkami - zupełnie inna w smaku niż pierwsza, którą prezentowałam tutaj.
Pieczarki sojowe nadają całej sałatce zupełnie innego smaku, niż marynowane. Są ostrzejsze, bardziej wyraziste. Warto spróbować obu wersji.
Potrzebujesz:
400g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 średniego pora (białą część)
3 jajka ugotowane na twardo
10 dag żółtego sera
2 marchewki
1 kostkę rosołową (lub warzywną)
1,5 - 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
marchewki obieramy i zalewamy litrem wody. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości (ok 30 minut).
Pieczarki obieramy (nie myjemy!) kroimy na ćwiartki a większe w ósemki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Ustawiamy największy ogień, jaki się da i dobrze rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy pieczarki i smażymy do zrumienienia (koło 5 minut, mieszamy w międzyczasie ze 2 razy).
Dodajemy sos sojowy, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia.
Chłodne pieczarki siekamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane: jajka, pora, marchew i ser pokrojony w drobną kosteczkę. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)