piątek, 1 listopada 2013

Spaghetti

Przy dobrym spaghetti zawsze jest roboty na cztery ręce :) Lubię gotować wspólnie z mężem, chociaż rzadko mamy okazję. Dziś wolne od pracy więc od razu zakasaliśmy rękawy i do roboty :) Efekt znakomity.





Potrzebujesz:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
0,5 kg chudej cienkiej kiełbasy
1 czerwoną paprykę (użyliśmy dwóch ale następnym razem weźmiemy jedną)
2 puszki pomidorów bez skóry
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 kg pieczarek
makaron spaghetti
2 duże cebule
 pieprz, oregano, bazylia
6 ząbków czosnku
odrobina tartego żółtego sera, jeśli lubicie posypać nim tego typu danie

Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w cienkie półplastry
 Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy pieczarki i paprykę i smażymy 10 minut.

Całość przekładamy do garnka, dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy i obrany i drobno posiekany czosnek. Dusimy na małym ogniu koło 15 minut. W tym czasie smażymy kiełbasę (może być na tej samej patelni). Pod koniec duszenia dodajemy do sosu kiełbasę i jeszcze możemy ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...