poniedziałek, 9 grudnia 2013

Miseczki z mielonego mięsa nadziane pomidorem

Bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Dodajemy co prawda żółtego sera, ale rezygnujemy ze smażenia na tłuszczu - dla mnie bilans wychodzi na plus, chociaż konkretnie kalorii podać raczej nie potrafię :)
Ser żółty można zastąpić mozzarellą - wtedy jeszcze zdrowiej :) A wychodzi nam bardzo smaczny, pieczony "kotlecik" ze świetnym farszem. Spróbujcie koniecznie :)



Potrzebujesz: 

Na miseczki z mielonego mięsa:
0,5 kg mielonego mięsa
1 jajko
1 łyżkę śmietany 18 %
2 czubate łyżeczki musztardy
bułkę tartą
1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę
sól, pieprz

na farsz:
1 pomidor
1,5 łyżki śmietany 18%
mały pęczek szczypiorku
100-150 sera żółtego lub mozzarella
sól, pieprz, ulubione zioła.



Przygotowanie:
Składniki na miseczki dokładnie mieszamy. Dodajemy bułki tartej, aby masa nie była za luźna i dobrze się formowała. 
Mokrymi dłońmi formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sodku robimy wgłębienie - można użyć małego słoiczka owiniętego folią spożywczą - sprawdza się idealnie. 

We wgłębienia nakładamy farsz przygotowany z drobno pokrojonego pomidora, posiekanego szczypiorku, śmietany i tartego sera.
Z pomidora można wcześniej zdjąć skórkę.

Miseczki pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. Świetne, bardzo mi się podoba ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam przed chwilą,są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dzisiaj były na obiad . Zrobiłam trochę zbyt płytkie miseczki i ser wypłynął , ale następnym razem dopracuję . Podałam z ziemniaczkami w ziołach z mikrofalówki . Pychotka : )

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...