Ser żółty można zastąpić mozzarellą - wtedy jeszcze zdrowiej :) A wychodzi nam bardzo smaczny, pieczony "kotlecik" ze świetnym farszem. Spróbujcie koniecznie :)
Potrzebujesz:
Na miseczki z mielonego mięsa:
0,5 kg mielonego mięsa
1 jajko
1 łyżkę śmietany 18 %
2 czubate łyżeczki musztardy
bułkę tartą
1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę
sól, pieprz
na farsz:
1 pomidor
1,5 łyżki śmietany 18%
mały pęczek szczypiorku
100-150 sera żółtego lub mozzarella
sól, pieprz, ulubione zioła.
Składniki na miseczki dokładnie mieszamy. Dodajemy bułki tartej, aby masa nie była za luźna i dobrze się formowała.
Mokrymi dłońmi formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W sodku robimy wgłębienie - można użyć małego słoiczka owiniętego folią spożywczą - sprawdza się idealnie.
We wgłębienia nakładamy farsz przygotowany z drobno pokrojonego pomidora, posiekanego szczypiorku, śmietany i tartego sera.
Z pomidora można wcześniej zdjąć skórkę.
Miseczki pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Ja podałam z pieczarkami duszonymi w estragonie
Smacznego!
Świetne, bardzo mi się podoba ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam przed chwilą,są pyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam
UsuńDzisiaj były na obiad . Zrobiłam trochę zbyt płytkie miseczki i ser wypłynął , ale następnym razem dopracuję . Podałam z ziemniaczkami w ziołach z mikrofalówki . Pychotka : )
OdpowiedzUsuń