Ostatnia moja propozycja na zdrowe śniadanie z Tymbarkiem. Fajnie się nawet bawiłam układając kolejne przepisy :)
Dziś proponuję błyskawiczne muffinki z pieczarką, a do tego twaróg z jajkiem
Potrzebujesz: (śniadanie dla 2 osób)
3 średnie pieczarki
2 jajka
2 łyżki otrębów owsianych
4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 0% tłuszczu
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę wędliny z indyka
1 łyżka drobno pokrojonego sera żółtego
1 łyżeczka suszonej bazylii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
3 duże plastry pomidora
2 łyżki białego sera
1 płaska łyżka śmietany 18%
1 jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane
szczypiorek, por lub liść sałaty lodowej - drobno posiekane
po 1 szklance soku 100% Tymbark
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
Jajka ubijamy aż podwoją swoją objętość. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy do połączenia. Dodajemy pozostałe składniki oprócz pieczarek.
Szykujemy 3 papierki do muffinów lub 3 miseczki zrobione z folii aluminiowej (folią obwiązujemy dno szklanki i dociskamy, by odcisnęła kształt. Zdejmujemy i mamy miseczkę.
Miseczki układamy na blasze do pieczenia. Do każdej wkładamy 1 łyżkę ciasta. Na środku ustawiamy obraną pieczarkę i zalewamy równo pozostałym ciastem.
Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy i ostrożnie zdejmujemy folię.
Składniki twarożku mieszamy i nakładamy na wierzch muffinów. Przykrywamy plastrem pomidora.
Smacznego!
Ale fajny pomysł, muszę go wykorzystać!
OdpowiedzUsuń