czwartek, 16 stycznia 2014

Tuńczyk w sosie śmietanowym

Przepis, który jakiś czas temu dostałam od Uli. Od tamtej pory gości na moim stole regularnie. Bardzo szybko się robi i jeszcze szybciej zjada :)




Potrzebujesz (obiad dla 4 osób)
4/5 opakowania makaronu świderki (400g. Całe opakowanie będzie troche za dużo)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
400 ml śmietany 18 %
2 średnie cebule
50g masła
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, + u mnie do posypania świeży lubczyk. Można dodać łyżeczkę suszonego

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Szklimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy odcedzonego tuńczyka i mieszamy. Większe kawałki rozdrabniamy łopatką.
Gdy tuńczyk będzie gorący zalewamy go śmietaną i dokładnie mieszamy, aż zacznie bulgotać.
Przyprawiamy do smaku
Na koniec dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Tego przepisu właśnie szukałam!! W sobotę przygotuje na pewno!!!!!!

    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak smakowało :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Aniu, to ja jeszcze dodam, że zamieniam od czasu do czasu ( bo mężowi bardziej smakuje ;-)) śmietanę na pomidory z puszki, i jest równie smaczne :-). Tylko do sosu pomidorowego sypię oczywiście bazylię, oregano i prowansalki :-)
      Ula

      Usuń
    3. Też fajnie :) Wypróbuję przy najbliższej okazji :)

      Usuń
  2. bardzo fajne danie,szybkie i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...