Potrzebujesz:
- 5 pomarańczy
- 125g borówek amerykańskich
- 1 banan
- pół melona
- mrożone truskawki i maliny (po około 150g)
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2,5 szklanki wrzątku
- Papilotki do muffinków
Przygotowanie:
- Pomarańcze dokładnie umyć. Przeciąć na pół i łyżką wyjąć cząstki pomarańczy. Zeskrobać resztki błonki i ponownie umyć połówkę pomarańczy.
- Połówki układać w naczyniu z zagłębieniami, które utrzyma pomarańcze w równej, poziomej pozycji. ja użyłam metalowej formy na muffiny> Jeśli takiej nie macie możecie poukładać połówki pomarańczy na szklankach.
- Do połówek wkładamy pokrojone owoce. Zaczynamy od największych kawałków a potem dopełniamy mniejszymi wolną przestrzeń. Owoców mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać (a nawet się nie powinno bo stracą kształt.
- Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia
- Gotowy deser przekładamy do papilotek. Jest to moim zdaniem konieczne, bo zawsze gdzieś spłynie kropla galaretki i ta łupinka może być klejąca. Poza tym bez papilotek niema jak odłożyć takiego deseru i trzeba zjeść wszystko na raz. Dodatkowo papilotki ułatwiają podanie - deser wygląda ładniej poziomo, niż jak się przechyla.
- Dekorujemy opcjonalnie: u mnie bita śmietana i czekoladowe ozdoby. Można nie dekorować wcale
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)