sobota, 14 lutego 2015

Ciasto na Walentynki z sercem

Ciasto na Walentynki a jednocześnie na imieniny mojego męża. Ponieważ jak co roku u nas okazja podwójna, to i deser pracochłonny. Zdecydowanie wart jest zachodu - pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym, herbatnikami kakaowej masie oraz przepysznej, lustrzanej polewie z kakao. Tym razem polewą wypelniłam półmisek i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto wygląda, jakby tonęło w czekoladzie. Taka polewa szybko rozpuszcza się na talerzu i tworzy wspaniały, czekoladowy sos. Niebo w gębie! Jedno z lepszych moich ciast :) Bardzo polecam na specjalne okazje.

Jeśli robicie tylko dla 2 osób na walentynki to radziłabym zrobić w małej keksówce z połowy porcji. Ja robiłam w dużej by było czym poczęstować imieninowych gości :)

Ciasto na Walentynki

Składniki:
Masa kakaowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru 
  • 250 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 2 opakowania herbatników
Mus truskawkowy:
  • 800 mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sernik pomarańczowy:
  • 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • 2 szklanki wrzątku
Polewa lustrzana:
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 80 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
Dodatkowo:
  • foremka w kształcie serca (moja była troszkę za duża do tej keksówki)
  • przyda się strzykawka bez igły
  • folia aluminiowa
  • beziki do dekoracji (w sezonie użyłabym świeżych owoców)
Przygotowanie:
Mus truskawkowy:
  1. Zamrożone truskawki wkładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu aż się rozmrożą. Blendujemy na gładką masę. 
  2. Zmiksowane truskawki zagotowujemy. Do gorących owoców wsypujemy galaretki. Wyłączamy ogień i mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
  3. Gotową masę wylewamy na blachę (użyłam 2 małych baszek do pieczenia). Mus nie powinien osiągnąć większej grubości niż foremka, którą będziemy wykrawać serduszka. Polecam wylać na grubość 1 cm. 
  4. Gdy mus ostygnie wrzucamy do niego posiekaną gorzką czekoladę. Dociskamy kawałki czerkolady aby nie wystawały ponad mus. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  5. Z musu wykrawamy serduszka (jedno przy drugim by wyszło jak najwięcej). 
  6. pozostałe skrawki musu przekładamy do garnka i piodgrzewamy by sie rozpuścił. Znów przelewamy na blachę by, a gdy ostygnie przekładamy do lodówki do stężenia. Wykrawamy resztę serduszek.
Masa kakaowa:
  1. Mleko zagotowujemy. Przelewamy do miseczki z żelatyną i mieszamy do rozpuszczenia. 
  2. Przestudzone mleko wlewamy powoli do sera stale miksując na małych obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy kakao i cukier. krótko miksujemy do połączenia.
  3. Keksówke wykładamy folią aluminiową (całą, aż po brzegi). Na dno wylewamy cienką warstwę masy kakaowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy zastygnie układamy warstwę herbatników, znów cienką warstwę masy i znów herbatniki. Przykrywamy cienką warstwą masy. 
  4. odstawiamy do lodówki do stężenia.
  5. Masę kakaową, która nam pozostała trzymamy w ciepłym miejscu aby nie stężała. Uzyjemy jej jeszcze na koniec.
Masa pomarańczowa:
  1. Galaretki zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
  2. Galaretkę powoli wlewamy do sera stale miksując pulsacyjnie. (włączamy mikser na sekundę, wyłączamy, znów włączamy itp. - aż do połączenia sera z galaretką.
  3. Na zastygłej warstwie kakaowej układamy serduszka truskawkowe. Należy je ułozyc na środku, do góry nogami, jedno przy drugim. (ciasto potem będziemy odwracać)
  4. Ułożone serduszka zalewamy masą pomarańczową. Upewniamy się, że masa dotarła wszędzie, szczególnie pomiędzy brzuszki serduszek, na dole keksówki. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
  5. Na stężałej masie pomarańczowej układamy herbatniki i przykrywamy masą kakaową w takiej ilości, by uzupełniła keksówkę, a przynajmniej zakryła końcówki serduszek.
  6. Odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  7. Gotowe ciasto odwracamy i przekładamy na półmisek *
Polewa lustrzana:
  1. Cukier podgrzewamy z wodą do rozpuszczenia. Wyłączamy palnik. Dodajemy kakao, śmietankę. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrżatku. Dokładnie mieszamy. Przelewamy przez sito do miseczki i czekamy aż zgęstnieje. Gęstą polewą dekorujemy ciasto.
  2. Jeśli tak jak ja chcecie podać deser w czekoladowym jeziorku (wygląda cudnie) potrzebna będzie strzykawka bez igły. Ciasto polewamy polewą  a gdy półmisek się wypełni odciągamy nadmiar płynu. Powtarzamy to kilka razy by otrzymać wiele warstw polewy. 
  3. Polewając ciasto ostatni raz nie odciągamy już polewy z półmiska a pozostawiamy by tam zastygła.
  4. Na koniec dekorujemy - bezikami lub owocami.


* Jeżeli nie chcemy mieć czekoladowego jeziora to ciasto przekładamy na kratkę z piekarnika i na niej dekorujemy polewą. Dopiero potem przekładamy na półmisek. Bez dobrej, długiej łopatki będzie nam trudno to zrobić.
Brzmi skomplikowanie, chociaż wcale takie nie jest :) Instrukcja obszerna bo chciałabym, aby każdy sobie poradził, dlatego wsyztsko jest wyjasnione krok po kroku i mam nadzieję zrozumiale :)

Smacznego!

Polewa czekoladowa






Walentynkowe menu

5 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłem taką babkę z gwiazdką w środku, muszę zapamiętać, że z galaretek też wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny deser, bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. weszłam na tego bloga, ponieważ zachęciła mnie zakładka "obiad do pracy" ale coś cicho niestety tam jest, brak nowych przepisów ... :( szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie ostatnio więcej dzieje się na blogu moim drugim blogu - fit appetit. Mam teraz trochę więcej zajęć niż zwykle, niebawem to się zmieni i znów częściej będą się tu pojawiały nowe przepisy.

      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...