środa, 9 września 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Niema to jak pomidorówka z własnych pomidorów! Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona śmietanką. Zupa pomidorowa z pewnością jest jedną z naszych ulubionych, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz!
Jeśli nie macie własnych kupcie na bazarku kilka różnych odmian pomidorów.
Ja robię zupę pomidorową na mięsie - choć oczywiście można i na zwykłym warzywnym bulionie

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 3 kg świeżych pomidorów różnych gatunków. Najlepiej mocno dojrzałych.
  • 6 skrzydełek kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 150-200 ml śmietany 18% do zup
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól, cukier do smaku
  •  Jako, że pomidor pomidorowi nie równy /Każdy ma inną zawartość wody) warto na wszelki wypadek zaopatrzeć się w słoiczek koncentratu, gdyby zupka wyszła za mało intensywna.
Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, zalać 3 litrami zimnej wody. Wrzucić ziele, listki, przykryć i zagotować na małym ogniu. Zebrać szumy, pogotwać pół godziny. Dodać obraną, oczyszczoną włoszczyznę i ugotować do miękkości. (około 1,5h)
  2. Pomidory naciąć na krzyż, ułożyć w garnku i zalać wrzątkiem tak, by przykrył wszystkie pomidory.
  3. Po minucie odcedzić, przelać zimną wodą i zdjąć skórę.
  4. Pomidoory pokroić na mniejsze kawałki usuwając stwardniałą część. Pomidory umieścić w garnku i poddusić na małym ogniu aż się rozpadną (około 40 minut). Zmiksować.
  5. Z bulionu wyłowić cedzakiem warzywa i mięso, dodać pomidory, zagotować. Do śmietany wlać trochę zupy, rozmieszać. Wyłączyć gaz pod zupą i powoli, stale mieszając wlewać zahartowana śmietanę.
  6. Doprawić: ja zaczynam od dodania po 1 płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu, próbuję i ewentualnie dodaję jeszcze po 1 łyżeczce cukru i soli oraz pieprz wedle uznania.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...