poniedziałek, 21 grudnia 2015

Puszyste ciasto z białą czekoladą i orzechami

Szybkie ciasto dla zapracowanych. Przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a efekt jest przepyszny - wilgotne, słodkawe ciasto z orzechami otulonymi białą czekoladą. Ciacho rozpływa się w ustach - smakowało wszystkim i zniknęło ze stołu w oka mgnieniu.

Ponieważ mój piekarnik wariuje i piecze bardzo nierówno ciasto upiekłam w teflonowej brytfance żeby lepiej rozprowadziła ciepło.
W cieście jest dużo białej czekolady ale nie jest ona wyczuwalna jakoś bardzo mocno.

Ciasto z białą czekoladą (blondies)
Składniki:

  • 4 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Masło roztopić w rondlu i zdjąć z ognia. Dodać 3 tabliczki czekolady i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać na jednolitą masę.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Wbić jajka i wymieszać a na końcu dodać ostudzoną masę z białej czekolady.
  3. Posiekać orzechy i czwartą czekoladę i dodać do masy. Wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia teflonowej formy. 
  5. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach (u mnie około 30 minut. Ciasto powinno zbrązowieć na górze.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...