Chleb własnej roboty - banalny w przygotowaniu. Warto zobaczyć zaskoczone miny gości "poważnie? SAMA upiekłaś dla nas chleb?". Potem każdy bierze po małej kromeczce na spróbowanie, a za chwilę musisz lecieć do kuchni po drugi, bo z pierwszego nie zostają nawet okruszki.
A swoim gościom wcale nie musisz wspominać, że przygotowanie tego chleba zajęło Ci 5 minut :)
Potrzebujesz: (na 1 bochenek)
0,5kg mąki pszennej (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli nie lubisz nie musisz dodawać. Jeśli bardzo lubisz - możesz śmiało dać więcej. U mnie dziś słonecznik.
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (największej, jaką masz) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna. Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto. Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy (sam wyleci jak ją odwrócisz) i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw tak do ostygnięcia.
Smacznego!
nie takie 5 minut:) Ale wydaje się prosty i smaczny:))
OdpowiedzUsuńPozwól, że wypróbuję przepis jutro :)) Dam znać jak wyszło i czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńwitam pekę ten chlebek już od 5 maja 2014 co trzeci dzień polecam wszystkim znajomym ,mąki i otręby uzywam dowolnie jake mam jest SUPER POLECAM WSZYSTKIM
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że przepis zagościł na stałe :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
witam pieke chlebek jest bardzo smaczny ale powiem ze od pewnego czasu dodaję do przepisu 1 torebeczkę drożdży i pięknie wyrasta.Pozdrawiam i prosze o inne sprawdzone przepisy
UsuńCały czas zapominam napisać, że od prawie roku zainspirowana Twoim przepisem piekę ten chleb, tylko odrobinę zmodyfikowany. Przede wszystkim tak, jak poprzednia komentatorka, używam tylko jednej torebki drożdży i uważam, że w zupełności wystarczy. Za każdym razem dorzucam do niego coś innego i mieszam różne rodzaje mąki. Efekt zawsze jest świetny :) Tak wyglądał mój drugi (bo pierwszy nie zdążył doczekać się zdjęć) http://redandpale.blox.pl/2014/05/Szybki-chleb-z-siemieniem-lnianym.html :)
OdpowiedzUsuńMilo mi, że chlebek sie przyjał i tak długo już go pieczesz :)
UsuńJa przy prawie każdym bochenku cos zmieniam. Ostatnio robię z samej maki orkiszowej, tylko dodatki zmieniam.
Pozdrawiam :)
Spróbowałam i teraz piekę sobie i córkom. Pyszny, tani i mało pracochłonne. Dziekuję
OdpowiedzUsuńSpróbowałam i teraz piekę sobie i córkom. Pyszny, tani i mało pracochłonny. Dziekuję
OdpowiedzUsuń