Likier przygotowałam dziś jako poncz do ciasta, które zrobię jutro.
Resztę wypijemy, bo jest pyyyszny. Na ciepło idealnie nadaje się na zimę - do rozgrzania znakomity.
Schłodzony w lodówce odpowiedni na każdą porę roku.
Potrzebujesz:
- 250 ml wódki
- puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1,5 szkl cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- wszystkie składniki oprócz wódki wymieszaj w garnku. Postaw na małym ogniu i cały czas mieszaj aż do zagotowania. Gdy się zagotuje musisz uważać, bo potrafi wykipieć!. Gotuj 10 minut. Jeśli zacznie się pienić szybko zdejmij z ognia i poczekaj, aż przestanie.
Przestudź koło 30 minut i dolej wódki. Wymieszaj i gotowe.
Smacznego!
ale fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zrobię bo kusząco wygląda
OdpowiedzUsuń