czwartek, 1 sierpnia 2013

Likier czekoladowy

Likier przygotowałam dziś jako poncz do ciasta, które zrobię jutro.
Resztę wypijemy, bo jest pyyyszny. Na ciepło idealnie nadaje się na zimę - do rozgrzania znakomity.

Schłodzony w lodówce odpowiedni na każdą porę roku.


Potrzebujesz:
- 250 ml wódki
- puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1,5 szkl cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao

Przygotowanie:
- wszystkie składniki oprócz wódki wymieszaj w garnku. Postaw na małym ogniu i cały czas mieszaj aż do zagotowania. Gdy się zagotuje musisz uważać, bo potrafi wykipieć!. Gotuj 10 minut. Jeśli zacznie się pienić szybko zdejmij z ognia i poczekaj, aż przestanie.

Przestudź koło 30 minut i dolej wódki. Wymieszaj i gotowe.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...