Bardzo lubimy risotto w wielu różnych wariantach. Dziś szybciutka wersja: kurczak z warzywami.
Potrzebujesz:
- 200g ryżu arborio
- 0,5kg piersi kurczaka
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę żółtą
- 1 średniego pora
- 1 średnią cebulę
- przyprawę gyros
- 1 szklankę białego wytrawnego wina
- pół litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
- oliwę z oliwek
- 1 czubata łyżka masła
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (ok 2-3 łyżki), polać 3 łyżkami oliwy i odstawić do lodówki na czas przygotowywania warzyw.
Papryki pokroić w kostkę, cebulę i pora w półplasterki. Przygotować bulion (ma być gorący).
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu aż nam się ładnie zrumieni. Odsuwamy mięso na bok patelni, na wolne miejsce wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut.
Po tym czasie mieszamy warzywa z kurczakiem i wszystko odsuwamy na bok patelni, robiąc jak najwięcej miejsca dla ryżu. W wolnym miejscu wlewamy 2 łyżki oliwy, czekamy aż się rozgrzeje i wsypujemy ryż.
Smażymy 3 minuty i wlewamy na ryż połowę wina. Przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie wino. Podlewamy szklanką bulionu i znów pozwalamy go wchłonąć ryżowi. Znów dodajemy wino, podlewamy szklanką bulionu i dusimy. W sumie ryż musi posiedzieć na patelni koło 20 minut i trzeba mu w tym czasie dolewać po szklaneczce bulionu, jak już wypije poprzednią porcję.
Na koniec, gdy ryż mamy już miękki dodajemy masło. Gdy tylko się rozpuści dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Dziś zrobiłam. Pyszne 😋 szybko, tanio, zdrowo 😊
OdpowiedzUsuńPyszne mogłabym to jeść codziennie 😋
OdpowiedzUsuń