sobota, 24 sierpnia 2013

Sałatka gyros

Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu sałatka. Intensywna w smaku. Od lat częsty gość na naszym stole


Potrzebujesz:
1 średnią kapustę pekińską
1 puszkę kukurydzy
1 dużą podwójną pierś kurczaka
jogurt naturalny
majonez
czosnek
przyprawę gyros
oliwę z oliwek

Przygotowanie:
kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy dużą ilością przyprawy gyros (nawet 3/4 opakowania). Polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni i dużym ogniu, aż mięso będzie gotowe.
Uwaga: kurczak tak przygotowany nie będzie smaczny ze względu na dużą ilość przyprawy. Jeśli jednak damy jej mniej, to całkowicie zginie nam w sosie czosnkowym. Nie martwmy się więc dużą ilością, wszystko się wyrówna :)
Kapustę szatkujemy i wsypujemy do dużej miski. Dodajemy osączoną kukurydzę i przestudzonego chwilę kurczaka.
Całość zalewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżek majonezu i 2 zabków czosnku przeciśniętych przez praskę.

Dokładnie mieszamy i gotowe!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale fajny blog! Właśnie przejrzałam wszystkie przepisy i mam bynajmniej pomysły na obiady na cały przyszły tydzień! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...