sobota, 14 września 2013

Frytki inaczej

Ziemniaki do obiadu podaję w wielu różnych wariantach. Tą wersję polecam, gdy do stołu siada niewielka liczba osób (dla większej liczby gości raczej nie polecam). Ja te ziemniaki uwielbiam do wielu dań - najbardziej do gyrosa z kurczaka i surówki porowej. Do tego obowiązkowo mięso polane sosem czosnkowym. Pyyyycha!




Potrzebujesz: (dla 1 osoby)
4 średnie ziemniaki
duży plaster sera
łyżka ketchupu
oliwa z oliwek do smażenia (około 4 łyżki)

Przygotowanie:
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni bardzo mocno rozgrzać oliwę. Wrzucić ziemniaki i smażyć do zrumienienia na dużym ogniu często mieszając. Gdy się ładnie zrumienią ogień zmniejszyć na minimum, przykryć i poddusić jeszcze 5 minut.
Po tym czasie położyć na ziemniakach ser pokrojony na mniejsze kawałki. Znów przykryć na moment aż się rozpuści. Dodać ketchup i bardzo dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco do ulubionego mięsa, ryby, surówki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie frytki zawsze robimy do sajgonek:) Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...