czwartek, 12 września 2013

Kruszonka z budyniową pianką i truskawkami

Rewelacyjne ciasto z pachnącą kruszonką, lekką, budyniową pianką i truskawkami. Uwielbiam ten zapach. Ciasto upiekłam wczoraj, a do dziś dom nim pachnie, gdy się wchodzi. Wspaniałe uczucie :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu, bo wychodzi coś niesamowitego :)




Potrzebujesz: (na tortownicę 26 cm)

Na ciasto:
200g zimnego masła w kostce
4 żółtka
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru

Na piankę:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
4 białka
cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
0,5kg truskawek
cukier puder do obsypania ciasta
papier do pieczenia i folia spożywcza

Przygotowanie:
masło pokroić i zagnieść z resztą składników ciasta. Wyrobić i podzielić na dwie części - jedna powinna być trochę większa od drugiej. Osobno zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Gdy ciasto będzie zamrożone rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Tortownicę posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia (wykrajam odpowiednie koło).
Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na tortownicę. Wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Ubić białka na sztywno. Powoli wsypywać łyżką cukier i cukier waniliowy. Następnie proszki budyniowe i cienkim strumieniem olej. Pamiętaj, co nagle to po diable! Wsypuj i wlewaj powoli. Następną porcję wsypuj dopiero, gdy poprzednia dobrze się połączy z białkami.
Gotową masę wylej na zimny podpieczony spód. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i wciśnij je lekko w masę. Zetrzyj pozostałe ciasto i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.
Gdy ciasto wystygnie oprósz je cukrem pudrem (można pominąć).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...