piątek, 27 września 2013

Mus czekoladowy z pomarańczowym mascarpone

Bardzo udane połączenie smaków. Efekt wizualny również niczego sobie :)  Ten deser zrobię jeszcze nie raz.



Potrzebujesz:
1 tabliczkę mlecznej czekolady
300 ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
sok i skórkę otartą z połowy pomarańczy

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy, umieszczamy w rondlu, dodajemy 2 łyżki śmietany i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do uzyksania jednolitego kremu. Dodajemy otartą skórkę i sok, mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Studzimy. Chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę dodajemy do musu. Mieszamy.
Kieliszki ustawiamy w lodówce pod kątem. Ja do tego celu użyłam zwykłej keksówki, a do niej wsadziłam duży słoik z kawą (cokolwiek ciężkiego się nada) - żeby nam się keksówka nie odsuwała pod ciężarem opartych kieliszków.
Gdy mamy kieliszki ustawione tak jak chcemy wlewamy do nich mus. Warto użyć jakiegoś małego naczynia z dziubkiem, będzie najprościej.
Pozostawiamy do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku.Studzimy koło 10-15 minut.
Serek miksujemy i powoli wlewamy do niego przestudzoną galaretkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kieliszki ustawiamy pionowo i wlewamy serek.
Deser gotowy, gdy masa stężeje (koło godziny)

Oczywiście można pominąć ustawianie kieliszków pod kątem, jeśli ktoś ma obawy, że nie wyjdzie lub szkoda mu czasu. To samo można zrobić z dwiema poziomymi warstwami i będzie równie smaczne.


Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Ile porcji wychodzi z tych składników?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 takie kieliszki do wina + odrobinkę mi zostało i zrobiłam dodatkowy deser w małej szklaneczce 100 ml o ile dobrze pamiętam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! pozdrawiam:)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...