środa, 11 września 2013

Szybkie zapiekanki na przeziębienie :)

Gdy na jesieni zaczynam kichać i prychać zawsze sięgam po te zapiekanki. Nie wiem czemu, ale od razu stawiają mnie na nogi. Czosnek, pieprz i cebula robią widocznie swoje :)
Robię je też zawsze, gdy mam lekko przyschnięte pieczywo, żeby go nie marnować. Uprzedzam, że grzanki bardzo mocno pachną i szybko uzależniają :)




Potrzebujesz:
5-6 kromek pieczywa. Może być lekko zeschnięte, ale nie twarde jak kamień :)
2 duże ząbki czosnku
kilka plasterków cebuli, bardzo cieniutkich, prawie przezroczystych
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła lub margaryny
kilka plasterków żółtego sera

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
czosnek obieram i wyciskam do niewielkiej miseczki. Dodaję masło i dokładnie mieszam ucierając. Gdy wszystko się ładnie połączy smaruję kromki pieczywa (z jednej strony).
Pieczywo układam na blaszce masłem czosnkowym do góry i doprawiam pieprzem. Cebulę dzielę na piórka i układam płasko na pieczywie.
Wsadzam do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie na każdej kromce układam plaster sera. Znów wkładam do piekarnika do czasu, aż ser się rozpuści (wystarczy minuta lub dwie).
Można podawać z ketchupem, sosem tatarskim, czosnkowym, same - kto co lubi.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Robię bardzo podobne, tylko zamiast cebuli daję zawsze trochę chili na rozgrzanie. Czosnek stawia na nogi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...