środa, 19 marca 2014

Łatwe ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto znakomite zarówno pod względem wyglądu jak i smaku. Można je śmiało traktować jako inspirację do własnych eksperymentów kulinarnych - zmieniać smaki mascarpone, galaretki, kremy. Można śmiało wybrać smaki, które najbardziej lubimy i z nich wyczarować pyszne ciacho.

Ciasto jest idealne gdy szykujemy większe przyjęcie i mamy w kuchni dużo pracy. Przygotowywanie kolejnych warstw zajmuje dosłownie kilka minut  - możemy się potem zająć innymi sprawami podczas gdy warstwa zastyga w lodówce. Uwielbiam takie przepisy.

Zaskakuje gości, przyciąga uwagę na stole i jest pyszne! Spróbujcie koniecznie




Potrzebujesz:


  • 1 kg serka mascarpone
  • 2 galaretki pomaranczowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 duże opakowanie ptasiego mleczka waniliowego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Śmietanę i połamaną czekoladę wkładamy do garnka i podgrzewamy na najmniejszym możliwym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści wyłączamy palnik i studzimy krem. Ostudzony wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  2. 2 galaretki pomaranczowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Gdy się schłodzą i zaczną tężeć ubijamy mikserem 500 g serka mascarpone. Porcjami wlewamy galaretkę ciągle miksując. Na koniec masa będzie bardzo rzadka i jednolita. Przelewamy ją do blachy na ciasto i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. (poniżej godziny)
  3. Czekoladowy krem ubijamy mikserem na puszystą masę. Dzielimy krem na dwie części, jedną z nich wstawiamy do lodówki.
  4.  Połowę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i studzimy. do płynnej, chłodnej żelatyny dodajemy odrobinę kremu i mieszamy. Teraz wlewamy żelatynę do kremu i mieszamy do połączenia składników. (nigdy nie wlewamy ciepłej żelatyny do zimnych kremów. Najpierw trzeba schłodzić żelatynę dodając tylko trochę kremu, dopiero potem można wymieszać ją z całością!).
  5. Krem czekoladowy rozsmarowujemy na warstwie pomaranczowego mascarpone i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  6. 2 wiśniowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Studzimy.
  7. Gdy krem zastygnie układamy na nim ptasie mleczko w rzędach, robiąc między każdym rzędem odstęp tej samej szerokości, co ptasie mleczko. W odstępu wlewamy ostudzoną galaretkę wiśniową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia
  8. Gdy wiśniowa galaretka stężeje szykujemy drugą porcję kremu czekoladowego w ten sam sposób dodając do niego pozostałą żelatynę (jak w pkt 4). Krem wykładamy na galaretkę wiśniową i odstawiamy do stężenia.
  9. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. łączymy je z 500 g mascarpone tak samo jak w punkcie 2. Wylewamy na krem czekoladowy.
  10. Gdy ostatnia warstwa zastygnie wedle uznania dekorujemy ciasto. Ja zdecydowałam się na dwie galaretki agrestowe rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku. 

Smacznego!

Uwagi:

  1. Z kremu czekoladowego można całkowicie zrezygnować niczym go nie zastępując. Ciasto też będzie piękne i pyszne. Wersja z kremem to opcja dla łasuchów czekoladowych pokroju mojego męża :)
  2. Jeśli zapomnimy o żelatynie to ciasto straci na atrakcyjności - podczas krojenia krem ubrudzi nam ptasie mleczko i zakryje w ten sposób wspaniały przekrój ciasta.
  3. Do mascarpone można dodawać różne smaki galaretek uzyskując też różne kolory.
  4. Ciasto wygląda na trudne w przygotowaniu ale jest to jedno z prostszych ciast, jakie robię. Cała sztuka  w cierpliwości. Najdłużej zajmuje tężenie kolejnych warstw.

2 komentarze:

  1. w domu mam samych smakoszy ptasiego mleczka i wszelkiego rodzaju galaretek,ładnie ciastko się prezentuję, myślę,że warto spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...