czwartek, 15 maja 2014

Babka kefirowa z olejem rzepakowym naturalnie barwiona

Na pewno znajdą się osoby dla których bazylia w cieście brzmi absurdalnie. I ja byłam sceptyczna ale tak pięknie mi ten olej pachnie, że musiałam spróbować. Połączyłam go z pomarańczami i wyszło obłędnie aromatyczne, wilgotne, zaskakująco kolorowe ciasto. Gościom powiedziałam, że jest barwione naturalnym składnikiem i nikt nie zgadł jakim. Wymyślali jakieś kiwi i inne :) Strzelali po wszystkim co zielone bo zapach faktycznie nie jest typowo bazyliowy. Po prostu wzmacnia nutę pomarańczową dodając subtelnego "czegoś" w aromacie, czego nikt nie potrafi zidentyfikować. Takie ciasto-zagadka :)

Często przygotowuję dania z olejem rzepakowym bazyliowym, choć oczywiście na ogół są to dania wytrawne. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej. oliwy z oliwek już nie używam - mówiło się dużo o zdrowiu, ale ta cena! Import kosztuje a po co importować skoro mamy własne zdrowe produkty? Cudze chwalicie, swego nie znacie, można by rzec!

Za ten przepis pewnie dostałabym po łapach od wybitnych szefów kuchni. Zakalec! A ja babkę piekłam dla teściów, którzy zakalca uwielbiają. Kompletnie nie zamierzam zwracać uwagi na odgórne "nakazy" - w mojej kuchni kieruję się wyłącznie jedną zasadą: ma smakować! Jak smakuje zakalec to piekę zakalec :) A jest to bardzo proste - wystarczy użyć zimnych składników: jajek, kefiru. Jak są prosto z lodówki dobrze schłodzone to zakalec murowany :) I to taki, że ho ho! :)




Potrzebujesz:

  • 1 dużą pomarańczę
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie 230 g kefiru Bakoma
  • 1 łyżka likieru blue curracao (można pominąć)
  • 120 g oleju rzepakowego z dodatkiem bazylii
  • pół kostki masła
  • 5 jajek
dodatkowo: odrobina masła i kaszy manny do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
  2. Pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok
  3. Olej przelać przez sito by pozbyć się drobinek przyprawy
  4. Masło roztopić i przestudzić
  5. Foremkę natłuścić i wysypać kaszą
  6. Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo, stale miksując dodawać: wystudzone masło, olej, przesianą z proszkiem mąkę. gdy wszystko ładnie się połączy dodać resztę składników i zmiksować. Przygotowaną masę wlać do formy.
  7. Piec godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Co z pomarańczą? Dodajemy sam sok?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile jajek potrzeba i czy zmiksować całe jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie nie podałam w przepisie ilości jajek :) Już poprawiłam.

      jajka miksujemy całe

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...