Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Potrzebujesz:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- pół kajzerki
- trochę mleka do namoczenia kajzerki
- łyżkę kaszy manny
- łyżkę bułki tartej
- 1 jajko
- łyżkę majeranku
- pieprz
Sos tzatziki:
- pół zielonego ogórka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka suszonego koperku
- pieprz
Dodatki:
- Można użyć dowolnych surowych warzyw
- u mnie mieszanka warzyw mrożonych: kalafior, brokuł i marchew ugotowane na parze razem z mięsem (warzywa dołożyć gdy mięso gotuje się już od 10 minut)
Przygotowanie:
- Bułkę odcisnąć z mleka i wymieszać z pozostałymi składnikami na pulpety. Mokrymi dłońmi uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na sitku do gotowania na parze.
- gotować 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa i sos
- Sos: ogórka zetrzeć na grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Smacznego!!
Zrobię dzisiaj:) I zobaczymy, jak moje niejadki sobie poradzą:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. PRZEEEEPPYYCCHHHAAAAA!!!!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :)
UsuńDawno nie jadłam tych pulpecików, też muszę zrobić :)
Ja zrobiłam dziś i dodałam tylko odrobinę gałki muszkatołowej do mięsa w wtarłam marchewkę.Zjadłam z tzatzikami i z pomidorkiem.Pyszne! Zapisuję w moim przepiśniku!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) u nas w domu ostatnio w kółko tzatziki, wszyscy mają "fazę" :))
Usuń