wtorek, 6 maja 2014

Najlepszy tort bez pieczenia

Na urodziny teścia popełniłam serowy tort na zimno z owocami. Wyszedł przepyszny i zniknął w mgnieniu oka. Bardzo łatwy w przygotowaniu, chociaż przez tężenie kolejnych warstw praca rozciąga się na dłuższy okres czasu ( u mnie samo wykonanie to koło 30 minut, ale już tężenie między 3 a 4 godziny).

Ja ten tort zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom serników, owoców i niezbyt słodkich ciast.

A kompletnie przy okazji teść uświadomił mi jak mało jeszcze wiem o fotografii. Zdjęcia oczywiście nie moje, lecz jego autorstwa. Kto śledzi bloga ten wie, że ja takich zrobić nie umiem :)


Potrzebujesz: (tortownica 26 cm średnicy)

Na spód:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Na warstwę kakaową:
  • 250 g sera wiaderkowego na sernik (w sumie będzie potrzebne całe litrowe wiaderko)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
Na warstwę borówkową:
  • 125g borówek amerykańskich
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g sera 
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
Na warstwę agrestową:
  • 250g sera
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka wrzątku
Na warstwę wiśniową
  • 250g sera
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka wrzątku
Na wierzch tortu:
  • 100g mrożonych malin
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie (kolejną warstwę szykujemy zawsze dopiero, gdy poprzednia stężeje w lodówce)

Warstwa kakaowa:
  1. W rondelku zagotowujemy mleko. Gorące przelewamy do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy.
  2. Mleko z żelatyną wlewamy do sera i dokładnie mieszamy. można użyć miksera na wolnych obrotach
  3. dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.
  4. W tortownicy (26 cm średnicy) układamy biszkopty. Zewnętrzny okrąg brzuszkiem do góry, środkowy brzuszkiem do dołu i w środku jeden biszkopt do góry, jak na zdjęciu:
  5. Masę kakaową wlewamy na biszkopty. Pojedyńcze mogą się odrobinę podnieść, wystarczy lekko docisnąć je palcem by wróciły na swoje miejsce.
  6. Wstawiamy tortownicę do lodówki do stężenia
Warstwa borówkowa:
  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i mieszamy z serem. Dodajemy cukier puder i mieszamy. 
  2. Wylewamy na stężałą masę kakaową.
  3. Równomiernie rozrzucamy borówki. 
  4. Wstawiamy do stężenia.
Warstwa agrestowa:
  1. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku
  2. Przestudzoną galaretkę wlewamy powoli do sera i dokładnie mieszamy.
  3. Jednolitą masę wylewamy na warstwę borówkową.
  4. Odstawiamy do stężenia
Warstwa wiśniowa:
  1. tak samo jak agrestowa, tylko inna galaretka
Wierzch:
  1. Zamrożone owoce układamy na stężałej warstwie wiśniowej (wedle własnego pomysłu)
  2. Zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 2,5 szklanki wody.
  3. Odstawiamy do stężenia
Tort najlepiej smakuje na 2 dzień gdy mocno się schłodzi i wszystkie warstwy solidnie stężeją.

Smacznego!!



4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale!! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy żelatynę rozpuszczoną w mleku do sera wlewamy gorącą, czy czekamy aż wystygnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można odczekać chwilkę, żeby nie była za gorąca :)
      Gdy chodzi o żelatynę rozpuszczaną w małych ilościach wody to zawsze trzeba poczekać, bo taka zepsuła by danie. Ale ta w dużej ilości mleka nie ścina się już tak łattwo więc całkiem ostudzona nie musi być

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...