poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Jabłecznik kajmakowy bez pieczenia - dla naszych sadowników!

Dziś zapraszam na rewelacyjny jabłecznik z kajmakiem. Z pewnością to jedno z moich ulubionych ciast (a samo wiecie, że robię ich sporo). Słodycz kajmaku pięknie się komponuje z nieco kwaśniejszą (ale nie kwaśną) warstwą jabłkową.

Przy okazji przepisu na jabłecznik przypomnę Wam, że nasze jabłka są szalenie zdrowe i powinniśmy je jeść codziennie - tym bardziej obecnie, gdy nasi sadownicy potrzebują wsparcia.


Składniki:

  • 4 opakowania herbatników
  • 2 puszki kajmaku (nie z lodówki)
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g mascarpone
  • 650g śmietany 36%
  • 1/3 kostki masła
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Blaszkę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich 1 puszkę kajmaku (najlepiej to robić silikonową szpatułką). Na kajmaku ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić ciasto do lodówki.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić jabłka i smażyć aż się będą rozpadać (koło 15 minut). Dodać cynamon i jeszcze chwilę przesmażyć. Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jabłka przełożyć do blachy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  3. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać do 3/4 wysokości wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.
  4. Mascarpone wymieszać z kajmakiem (można użyć małych obrotów miksera). Trochę masy przełożyć do wystudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy stale mieszając. 
  5. Śmietanę ubić. Porcjami dodawać do masy kajmakowej stale mieszając do uzyskania jednolitego kremu.
  6. Krem przełożyć na jabłka i odstawić do całkowitego stężenia. 
  7. Ciasto dowolnie udekorować: u mnie płatki migdałowe i liście oraz kwiaty mięty.
Smacznego!


Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

7 komentarzy:

  1. Czy można użyć innych owoców zamiast jabłek? Ciasto bardzo kusi, ale za jabłkami to nie przepadam ;) Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć oczywiście z innymi owocami inaczej postępujemy :) Mozna dać po prostu owoce z galaretką lub owocowy mus , np z tego przepisu: http://tosmakuje.blogspot.com/2013/11/torcik-truskawkowy-bez-pieczenia.html

      Usuń
  2. Mmm, z kajmakiem musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wpadłabym na taki pomysł :)

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, wspierajmy naszych!

    OdpowiedzUsuń
  5. to ciasto jest przepyszne i łatwe w wykonaniu polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...