Przy okazji przepisu na jabłecznik przypomnę Wam, że nasze jabłka są szalenie zdrowe i powinniśmy je jeść codziennie - tym bardziej obecnie, gdy nasi sadownicy potrzebują wsparcia.
Składniki:
- 4 opakowania herbatników
- 2 puszki kajmaku (nie z lodówki)
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 g mascarpone
- 650g śmietany 36%
- 1/3 kostki masła
- 1 opakowanie żelatyny
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Blaszkę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich 1 puszkę kajmaku (najlepiej to robić silikonową szpatułką). Na kajmaku ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić ciasto do lodówki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Wrzucić jabłka i smażyć aż się będą rozpadać (koło 15 minut). Dodać cynamon i jeszcze chwilę przesmażyć. Na koniec wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. pozostawić do ostudzenia. Ostudzone jabłka przełożyć do blachy i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do 1/4 wysokości zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje zalać do 3/4 wysokości wrzątkiem i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia.
- Mascarpone wymieszać z kajmakiem (można użyć małych obrotów miksera). Trochę masy przełożyć do wystudzonej żelatyny i rozmieszać. Powoli wlewać żelatynę do masy stale mieszając.
- Śmietanę ubić. Porcjami dodawać do masy kajmakowej stale mieszając do uzyskania jednolitego kremu.
- Krem przełożyć na jabłka i odstawić do całkowitego stężenia.
- Ciasto dowolnie udekorować: u mnie płatki migdałowe i liście oraz kwiaty mięty.
Smacznego!
Czy można użyć innych owoców zamiast jabłek? Ciasto bardzo kusi, ale za jabłkami to nie przepadam ;) Kamila
OdpowiedzUsuńMożna, choć oczywiście z innymi owocami inaczej postępujemy :) Mozna dać po prostu owoce z galaretką lub owocowy mus , np z tego przepisu: http://tosmakuje.blogspot.com/2013/11/torcik-truskawkowy-bez-pieczenia.html
UsuńMmm, z kajmakiem musiało smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym na taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do wyczarowania kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam
Cudowny.
OdpowiedzUsuńDokładnie, wspierajmy naszych!
OdpowiedzUsuńto ciasto jest przepyszne i łatwe w wykonaniu polecam!!!
OdpowiedzUsuń