piątek, 5 września 2014

Najlepsze pieczone mięso na kanapki

Urlop urlop i po urlopie! Wróciliśmy z borów tucholskich obładowani suszonymi grzybami. Przez 2 tygodnie suszarka chodziła dzień i noc.

Tymczasem jeszcze przed urlopem wypatrzyłam u Danusi roladę wieprzowo drobiową i byłam przekonana, że zrobię ją tuż po powrocie. Tak też się stało i jak zwykle był to strzał w dziesiątkę.

Wilgotna, bardzo aromatyczna, lekko pikantna, bogata smakowo. To moje ulubione pieczone mięso na kanapki - u mojego męża zajęło zaszczytne drugie miejsce po karkówce :)
Błyskawiczna w robieniu - wystarczy pokroić mięso, co dla sprawnej ręki jest chwilką. Nie trzeba całą noc marynować co też może być istotne. Jednym słowem mięsiwo idealne.

Użyłam innego mięsa niż Danusia i doprawiłam po swojemu.

Najlepsze pieczone mięso na kanapki

Składniki

  • 0,6 kg mięsa z udźca indyka bez kości
  • 0,4 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • spora szczypta cząbru
  • płaska łyżeczka majeranku
  • płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • płaska łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • olej do smarowania folii
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:
  1. Udziec pokroić w kostkę wykrawając przy tym żyłę i większość błon.
  2. W misce wymieszać mięso udźca, łopatkę i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić i uformować walec
  3. Na blasze do pieczenia położyć dwa spore kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry.
  4. Wierzchni płat folii posmarować olejem. przełożyć na niego mięsną roladę i ciasno zawinąć najpierw pierwszy, potem drugi płat folii. 
  5. Piec 55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić bez odwijania folii. Gdy rolada wystygnie odwinąć folię i przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pani Aniu wspaniale miesko, robie juz drugi raz. Pyszne!!! Pozdrawiam i polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się bardzo że smakuje :)
      Szcześliwego Nowego Roku :)

      Usuń
    2. Czy tą zelatyne dodać w sypkiej pistaci? Czy pieczeń można piec w foremce?

      Usuń
    3. Tak, w sypkiej.
      Ja polecam piec w folii i ostudzić przed otwarciem. W ten sposób zachowa soki.

      Przepraszam za późną odpowiedź

      Usuń
  2. Super wyszło. Robiłem takie coś 1 raz...przepis jasny i prosty. Teraz czas na karkówkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że mięso smakowało

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam!Cukier puder do mięsa trzeba dać ale po co smak jest lepszy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...