Tymczasem jeszcze przed urlopem wypatrzyłam u Danusi roladę wieprzowo drobiową i byłam przekonana, że zrobię ją tuż po powrocie. Tak też się stało i jak zwykle był to strzał w dziesiątkę.
Wilgotna, bardzo aromatyczna, lekko pikantna, bogata smakowo. To moje ulubione pieczone mięso na kanapki - u mojego męża zajęło zaszczytne drugie miejsce po karkówce :)
Błyskawiczna w robieniu - wystarczy pokroić mięso, co dla sprawnej ręki jest chwilką. Nie trzeba całą noc marynować co też może być istotne. Jednym słowem mięsiwo idealne.
Użyłam innego mięsa niż Danusia i doprawiłam po swojemu.
Najlepsze pieczone mięso na kanapki |
Składniki
- 0,6 kg mięsa z udźca indyka bez kości
- 0,4 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- spora szczypta cząbru
- płaska łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- płaska łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- płaska łyżeczka cukru pudru
- pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- olej do smarowania folii
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Udziec pokroić w kostkę wykrawając przy tym żyłę i większość błon.
- W misce wymieszać mięso udźca, łopatkę i wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić i uformować walec
- Na blasze do pieczenia położyć dwa spore kawałki folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry.
- Wierzchni płat folii posmarować olejem. przełożyć na niego mięsną roladę i ciasno zawinąć najpierw pierwszy, potem drugi płat folii.
- Piec 55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić bez odwijania folii. Gdy rolada wystygnie odwinąć folię i przełożyć do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Pani Aniu wspaniale miesko, robie juz drugi raz. Pyszne!!! Pozdrawiam i polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się bardzo że smakuje :)
UsuńSzcześliwego Nowego Roku :)
Czy tą zelatyne dodać w sypkiej pistaci? Czy pieczeń można piec w foremce?
UsuńTak, w sypkiej.
UsuńJa polecam piec w folii i ostudzić przed otwarciem. W ten sposób zachowa soki.
Przepraszam za późną odpowiedź
Super wyszło. Robiłem takie coś 1 raz...przepis jasny i prosty. Teraz czas na karkówkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Cieszę się, że mięso smakowało
OdpowiedzUsuńWitam!Cukier puder do mięsa trzeba dać ale po co smak jest lepszy.
OdpowiedzUsuń