U nas wszystkim bardzo smakował. Polecamy gorąco :)
Inspiracja tu - musiałam troszkę pozmieniać.
Tort czekoladowy z orzechami i gruszką |
Składniki:
Na biszkopt:
- 100 g orzechów laskowych, podprażonych, obranych ze skórki i zmielonych
- 4 jajka
- pół szklanki mąki tortowej
- ćwierć szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 250g sera mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Na krem z ciemnej czekolady:
- 200 g ciemnej czekolady
- 500 g sera mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
4 gruszki
cytryna
kakao
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier ubijając na sztywną, błyszczącą masę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi orzechami
- Do ubitych białek dodać żółtka i zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę orzechową. Piec do suchego patyczka (około 25 minut). Wystudzić w stygnącym piekarniku.
- Po wystudzeniu przełożyć na talerz i zdjąć papier. Tortownicę umyć i z powrotem przełożyć do niej biszkopt. Zapiąć obręcz.
Krem z białej czekolady:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
- Chłodną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone.
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podlewamy odrobiną wrzątku i mieszamy.
- Śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy mascarpone z czekoladą i krótko miksujemy do połączenia.
- Hartujemy żelatynę: dodajemy do niej czubatą łyżkę kremu i mieszamy do idealnego połączenia składników. Teraz możemy przelać żelatynę do reszty kremu i krótko zmiksować. Przekładamy krem na biszkopt.
- Gruszki maczamy w soku z cytryny i układamy na kremie z białej czekolady. Odstawiamy tort do lodówki.
Krem z gorzkiej czekolady przygotowujemy dokładnie tą samą metoda.
Gdy ciemny krem nam ładnie stężeje tort dekorujemy obsypując go kakao. Na wierzch układamy zamoczone w cytrynie plastry gruszki.
Smacznego!
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie :) Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, choć w niedzielę pozwolę sobie chyba wykorzystać trochę wiśniówki do ciasta :D
OdpowiedzUsuń