piątek, 12 września 2014

Podwójnie czekoladowy tort z orzechami i gruszkami

Zapraszam na pyszny, podwójnie czekoladowy tort z gruszką i orzechami. Kolejne warstwy fantastycznie się przenikają i stanowią zgraną kompozycję. Tort prezentuje sie elegancko, ładnie kroi i nie trzeba szczególnych zdolności by go udekorować ;)
U nas wszystkim bardzo smakował. Polecamy gorąco :)
Inspiracja tu  - musiałam troszkę pozmieniać.

Tort czekoladowy z orzechami i gruszką

Składniki:

Na biszkopt:

  • 100 g orzechów laskowych, podprażonych, obranych ze skórki i zmielonych
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • ćwierć szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady
  • 250g sera mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
Na krem z ciemnej czekolady:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 500 g sera mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
4 gruszki
cytryna
kakao

Przygotowanie:

Biszkopt:
  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier ubijając na sztywną, błyszczącą masę.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi orzechami
  3. Do ubitych białek dodać żółtka i zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  5. Dno tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę orzechową. Piec do suchego patyczka (około 25 minut). Wystudzić w stygnącym piekarniku.
  6. Po wystudzeniu przełożyć na talerz i zdjąć papier. Tortownicę umyć i z powrotem przełożyć do niej biszkopt. Zapiąć obręcz.
Krem z białej czekolady:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Chłodną czekoladę miksujemy z serkiem mascarpone.
  3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy napęcznieje podlewamy odrobiną wrzątku i mieszamy.
  4. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy mascarpone z czekoladą i krótko miksujemy do połączenia.
  5. Hartujemy żelatynę: dodajemy do niej czubatą łyżkę kremu i mieszamy do idealnego połączenia składników. Teraz możemy przelać żelatynę do reszty kremu i krótko zmiksować. Przekładamy krem na biszkopt.
  6. Gruszki maczamy w soku z cytryny i układamy na kremie z białej czekolady. Odstawiamy tort do lodówki.
Krem z gorzkiej czekolady przygotowujemy dokładnie tą samą metoda.

Gdy ciemny krem nam ładnie stężeje tort dekorujemy obsypując go kakao. Na wierzch układamy zamoczone w cytrynie plastry gruszki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda, wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bajecznie :) Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, choć w niedzielę pozwolę sobie chyba wykorzystać trochę wiśniówki do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...