poniedziałek, 29 września 2014

Bitki wołowe w sosie grzybowym - idealnie mięciutkie

Bitki wołowe z którymi wiele osób ma problem, chociaż nie jest to jakieś trudne danie. Dziś przepis na moją absolutnie ulubioną potrawę - bitki wołowe w sosie grzybowym. idealne mięso, które kroi się lekkim dotknięciem widelca, rozpływające się w ustach, bardzo aromatyczne, soczyste i pełne smaku. Przedstawię kilka istotnych porad dotyczących przygotowania mięsa wołowego do duszenia.

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na bitki (użyłam udźca)
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 średnie cebule
  • pół owocu kiwi
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa duszonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka pszenna
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka godzin aż zmiękną.
  2. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ewentualnych błonek. Pokroić w 1 cm plastry.
  3. Plastry mięsa posypać przyprawą do mięsa duszonego i pieprzem. Wklepać dłonią. Mięso rozbić tłuczkiem (nie na miazgę, ale jednak żeby plastry wyraźnie się rozpłaszczyły)
  4. Rozbite mięso obtoczyć w mące
  5. na patelni rozgrzać olej. Partiami smażyć mięso z obu stron na mocnym ogniu do zrumienienia.usmażone mięso odłożyć na bok.
  6. Odcedzić suszone grzyby. Wodę, w której się moczyły wlać do garnka do duszenia *. Dodać 1 szklankę wody, 2 kostki wołowe, zagotować
  7. Pieczarki i cebulę pokroić w półplastry, namoczone grzyby posiekać.
  8. 2 łyżeczki mąki rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać gorący wywar i rozmieszać. przelać do garnka.
  9. Mięso przełożyć do wrzącego wywaru. Dodać pieczarki, cebulę, grzyby i kiwi. zalać winem. Dusić na małym ogniu minimum 1,5 godziny
* - Ważną rzeczą jest pokrywa - jeśli potrawa dusi się długo, a pokrywa jest za lekka, to woda momentalnie odparuje. Ja mam ciężką, szklaną pokrywę do garnka i w takim najlepiej mi się dusi mięso.

Uwagi:
Mięso należy obsmażyć na mocnym ogniu, dzięki temu zamkniemy w nim smak i soki. Ważne jest też, by przełożyć je do gorącego wywaru, a nie zimnego - w zimnej wodzie gotujemy rosół, wtedy mięso soki puszcza do wywaru, a samo smakuje wiadomo jak...

Kwas zawarty w owocu kiwi pomoże zmiękczyć mięso. Po gotowaniu należy kiwi namierzyć i wyrzucić.

Smacznego!
Miękka wołowina

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...