Bitki wołowe w sosie grzybowym |
Składniki:
- 1 kg wołowiny na bitki (użyłam udźca)
- 2 garści suszonych grzybów leśnych
- 0,5 kg pieczarek
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 średnie cebule
- pół owocu kiwi
- 2 kostki rosołowe wołowe
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa duszonego
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka pszenna
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka godzin aż zmiękną.
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ewentualnych błonek. Pokroić w 1 cm plastry.
- Plastry mięsa posypać przyprawą do mięsa duszonego i pieprzem. Wklepać dłonią. Mięso rozbić tłuczkiem (nie na miazgę, ale jednak żeby plastry wyraźnie się rozpłaszczyły)
- Rozbite mięso obtoczyć w mące
- na patelni rozgrzać olej. Partiami smażyć mięso z obu stron na mocnym ogniu do zrumienienia.usmażone mięso odłożyć na bok.
- Odcedzić suszone grzyby. Wodę, w której się moczyły wlać do garnka do duszenia *. Dodać 1 szklankę wody, 2 kostki wołowe, zagotować
- Pieczarki i cebulę pokroić w półplastry, namoczone grzyby posiekać.
- 2 łyżeczki mąki rozrobić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać gorący wywar i rozmieszać. przelać do garnka.
- Mięso przełożyć do wrzącego wywaru. Dodać pieczarki, cebulę, grzyby i kiwi. zalać winem. Dusić na małym ogniu minimum 1,5 godziny
* - Ważną rzeczą jest pokrywa - jeśli potrawa dusi się długo, a pokrywa jest za lekka, to woda momentalnie odparuje. Ja mam ciężką, szklaną pokrywę do garnka i w takim najlepiej mi się dusi mięso.
Uwagi:
Mięso należy obsmażyć na mocnym ogniu, dzięki temu zamkniemy w nim smak i soki. Ważne jest też, by przełożyć je do gorącego wywaru, a nie zimnego - w zimnej wodzie gotujemy rosół, wtedy mięso soki puszcza do wywaru, a samo smakuje wiadomo jak...
Kwas zawarty w owocu kiwi pomoże zmiękczyć mięso. Po gotowaniu należy kiwi namierzyć i wyrzucić.
Smacznego!
Uwagi:
Mięso należy obsmażyć na mocnym ogniu, dzięki temu zamkniemy w nim smak i soki. Ważne jest też, by przełożyć je do gorącego wywaru, a nie zimnego - w zimnej wodzie gotujemy rosół, wtedy mięso soki puszcza do wywaru, a samo smakuje wiadomo jak...
Kwas zawarty w owocu kiwi pomoże zmiękczyć mięso. Po gotowaniu należy kiwi namierzyć i wyrzucić.
Smacznego!
Miękka wołowina |
Przypominają mi niedzielne obiady :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i oryginalny sposób z tym kiwi!
OdpowiedzUsuń