Gorąco polecam, ja będę z przyjemnością wracała do tego dania
Udka kurczaka pieczone z warzywami |
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- 1 mała cukinia
- 2 średnie cebule
- papryka czerwona i zielona
- 300 g ziemniaków
- 10 ząbków czosnku
- 50 g cienko krojonej kiełbasy chorizo (użyłam salami chorizo)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- Udka umyć, osuszyć. 4 ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plasterki. plasterki rozmieścić pod skórą kurczaka.
- Papryki pokroić w paski, cukinię w grubsze plastry. Ziemniaki i cebulkę obrać i pokroić w ósemki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa i czosnek w łupinie. Skropić olejem i posypać pieprzem, wymieszać.
- Kurczaka posypac solą, pieprzem i paprykami. Skropić olejem i wetrzeć przyprawy.
- na warzywach położyć kurczaka Skórą do dołu.
- Piec 20 minut. po tym czasie kurczaka zdjąć z blachy a warzywa doprawić solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dodać chorizo i wymieszać. ułożyć kurczaka skórą do góry i podpiec jeszcze 20 minut. Można dłużej jeśli skórka się nie dopiecze - ja skóry nie jadam więc u mnie 20 minut wystarczy.
Smacznego!
Pieczenie warzyw |
udko kurczaka pieczone z warzywami i chorizo |
Swietny przepis, na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuń