poniedziałek, 6 października 2014

Jabłkowe różyczki z pistacjową kruszonką i potrójnie orzechowym, orzeźwiającym twarożkiem

Bardzo łatwe i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu różyczki z ciasta francuskiego, z pistacjowo-limonkową kruszonką i potrójnie orzechowym, orzeźwiającym twarożkiem. Danie które cieszy oczy - ale uwaga - w pracy przyciąga więcej chętnych do jedzenia ;)

Lekkie, delikatnie słodkie, a zarazem orzeźwiające i pożywne - w sam raz na popołudniową przerwę od pracy.

Zapach kruszonki pistacjowo limonkowej jest niesamowity, kto raz jej spróbuje ten zapamięta na długo. Ja na pewno będę z ta kruszonką eksperymentowała dalej i dodawała ją do innych wypieków.


Popołudniowa przekąska potrójnie orzechowa

Składniki:

Na różyczki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 duże, czerwone jabłka (kolor skórki jest istotny)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki cukru + 3 szklanki wody na syrop do obgotowania jabłek
Na kruszonkę pistacjowo- limonkową:
  • 1 opakowanie 70 g pistacji Felix (z opakowania odkładamy 1 łyżkę pistacji do twarożku)
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 30g zimnego masła

Na orzeźwiający twarożek potrójnie orzechowy:
  • 1 łyżka pistacji Felix (po obraniu)
  • 1 czubata łyżka orzechów nerkowca Felix
  • 1 czubata łyżka orzeszków ziemnych Felix
  • 1 opakowanie twarożku naturalnego typu grani
  • Sok z 1 limonki
  • kilkanaście liści świeżej kolendry, drobno posiekanych

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kruszonki:

Pistacje obieramy i miksujemy. Dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. na koniec dodajemy posiekane masło, skórkę otartą z limonki i kilka kropli soku z limonki. Zagniatamy szybko palcami pozwalając, by zostały małe grudki masła. Odstawiamy do lodówki

W drugiej kolejności szykujemy jabłka:

Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazdo nasienne, kroimy w plasterki około 2 mm.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Na wrzący syrop wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy około 7 minut aż jabłka będa miękkie. Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do wystudzenia.

Różyczki:
Ciasto rozwijamy, posypujemy brązowym cukrem. Kroimy wzdłuż w paski (mi wyszło 9 pasków)
Na paskach układamy kawałki jabłek tak, by stykały się brzegami, a czerwona skórka wystawała ponad pasek. Zwijamy pasek razem z jabłkami (to nie jest trudne). Gotowe różyczki posypujemy kruszonką pistacjowo limonkową. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do muffinów.
Piec około 15-20 minut w 200 stopniach (ciasto powinno się zezłocić)
Wystudzić.


twarożek:
Orzechy miksujemy. Mieszamy z serkiem, dodajemy sok z limonki i siekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Kilka orzechów i plaster limonki można wcześniej odłożyć do dekoracji.

Smacznego!









Popołudnie z Felixem

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...