poniedziałek, 3 listopada 2014

Pierogi z kapustą i grzybami - przepis idealny

Pierogi którymi zrobicie wrażenie na babci, mamie a nawet teściowej :) Idealnie mięciutkie ciasto, wyrazisty, aromatyczny farsz grzybowy z kapustą. Smakują zarówno z wody jak i odsmażane, a ja wprost szaleję za pierogami na zimno - ugotowanymi i na drugi dzień takie pierożki podjadam co rusz z lodówki :) I w zasadzie jest to jedyna potrawa, która mnie tak do tej lodówki ciągnie, dlatego robie tylko raz w roku :)

Bardzo Wam polecam ten przepis, jest niezawodny i nie chcę mi się wierzyć, by ktoś mógł być zawiedziony że z niego skorzystał :) Dla mnie są to najlepsze pierogi i mimo, że jadłam to danie w wykonaniu wielu znakomicie gotujących osób to nigdy mi żadne aż tak nie smakowały.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: (wychodzi mi około 75 pierogów)

Na ciasto zaparzane:

  • 4 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 2 szklanki wrzącego mleka (użyłam 0,5 %)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
Na farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • suszone grzyby - tyle, ile mieści się w 1- litrowym naczyniu
  • 3 duże cebule
  • czubata łyżka masła
  • 5 łyżek oleju
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ja zaczynam od przygotowania farszu. przechowuję go w lodówce a ciasto i same pierogi robię już na drugi dzień)

Farsz:
  1. Grzyby zalać 3 szklankami wrzątku, zagotować. Gotować 20 minut. Odcedzić (wywaru nie wylewać!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  2. kapustę krótko przepłukać zimną wodą i odcisnąć. Poszatkować.
  3. Cebulę pokroić w niedużą kostkę.
  4. W dużym garnku Podgrzać masło razem z olejem. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać kapustę i grzyby, zalać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ziele i listek. Przykryć i dusić do miękkości kapusty (u mnie około 40-50 minut. Należy pilnować żeby nam cała woda nie odparowała i w razie czego dolewać neiwielkie ilości. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem pod własny smak i wystudzić.
  5. Zawołać kogoś o dobrym wzroku i wyłowić ziele angielskie i listek - wyrzucić.
  6. Zmielić.Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Ciasto zaparzane:
  1. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać olej i sól, krótko wymieszać. Mleko zagotować, zdjąć korzuch i wlać do mąki. Odczekać minutę i przemieszać widelcem w miarę dokładnie. Odstawić aż przestygnie na tyle, by można było zagnieść ciasto ręką. Wyrobić na elastyczną masę. 
Z tym ciastem najlepiej się pracuje gdy jest zimne, dlatego gotowe ciasto wkłądamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin.

Przygotowanie pierogów:
  1. Blat lub stolnicę wysypujemy niedużą ilością mąki. Ciasto wałkujemy na grubośc około 1 mm. Wykrawamy krążki*, nakładamy farsz (trzeba wyczuć ilość farszu samemu, szybko się zorientujecie ile się mieści do pierożka. Nie podaje ile u mnei to było bo i tak każdy wytnie inne kółko). Sklejamy pierozki. 
  2. W dużym garnku zagotowujemy wode z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju
  3. Na wrzątek wrzucamy pierogi,  Po wrzuceniu zamieszać. Od momentu wypłynięcia gotować 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i na kilka sekund wkładamy do naczynia z zimną wodą. (dzięki takiemu hartowaniu pierogi nie będą się do siebie kleiły)
* ja do wykrawania używam takiego plastykowego urządzenia, które potem pomaga w sklejaniu pierogów - wykrawa odpowiednie kółko, potem nakładam farsz, składam pierogownicę i pierożek jest pięknie sklejony z falbanką. Niżej zamieszczę zdjęcie takiego narzędzia = do kupienia w każdym większym markecie za dosłownie kilka złotych. 

Surowe pierogi można też zamrozić - powinny być rozłożone tak, by się nie stykały. Dopiero gdy solidnei zamarzną można je trzymać razem. Takie pierogi tez wrzucamy na wrzątek i gotujemy tyle samo - po porstu więcej czasu minie nim wypłyną.

Smacznego!





7 komentarzy:

  1. pyszne ciasto, mieciutkie wspaniale się z nim pracowało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się :) Dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz :)

      Usuń
  2. Teresa Ciechowska29 listopada 2016 10:07

    Dziękuję za przepis na ciasto. To dla mnie rewelacja. Zaczęłam nieco sceptycznie, skończyłam niesamowicie usatysfakcjonowana.
    Ciasto już podczas ugniatania nie lepi się do rąk, rozwałkowałam cieniutko , doskonale trzyma farsz i nie zmarnowałam ani jednego pieroga podczas gotowania, pulchniutkie jest. Zużyłam wszystkie skrawki, ponownie wałkując. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam z innych. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Ja równiez uwielbiam pracować z tym ciastem

      Usuń
  3. Przepis na ciasto: REWELACJA! Dziękuję. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto- REWELACJA!!! Dzięki za ptzepis.Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie też pierogowe szaleństwo dziś, oczywiście z tym ciastem

      pozdrawiam, Wesołych Świąt :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...