Śledź po japońsku |
Składniki (6 porcji)
- 3 płaty matiasa
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże ogórki korniszony
- 100 g twardego żółtego sera
- pół słoika 300 ml pieczarek marynowanych
- 2 czubate łyżki majonezu + do dekoracji
- pół zielonej papryki
- odrobina czerwonej papryki słodkiej do dekoracji
- 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Śledzie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie krótko płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy wzdłuż by otrzymać łącznie 6 podłużnych płatów.
- Ser, zieloną paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy pieczarki i 2 jajka.
- Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
- Małe miseczki* napełniamy sałatką. Na niej układamy zwinięty filet śledziowy a do środka wkładamy przekrojone na pół jajko na twardo. Dekorujemy majonezem, mieloną papryką i cienkimi paseczkami zielonej papryki.
Smacznego!
* jeśli nie macie małych miseczek lub podajecie dla dużej liczby gości to sałatkę można płasko rozłożyć na półmisku, na niej zwinięte z jajkiem śledzie. Potrawa też będzie pięknie się prezentowała
Śledź na wigilię |
przepięknie się prezentują...;)
OdpowiedzUsuń