wtorek, 6 stycznia 2015

Mini serniczki z nutellą - śliczne i pyszne

Jak się okazuje deser może być jednocześnie prosty i wykwintny. W przygotowaniu bardzo łatwy, chociaż trzeba poczekać aż stężeje, więc nie zrobimy go w 5 minut. Wyglądem przypomina dużą, idealnie wykrojoną gałkę dwukolorowych, lekko roztopionych lodów - To pierwsze skojarzenie po zerknięciu na deser. W praktyce z lodami wiele wspólnego niema, chociaż lekko roztopiona część deseru może je trochę przypominać w smaku. 

Deser możemy przygotować w szklankach lub filiżankach, nalezy pamiętać że naczynie nie może być zwężane ku górze, bo wtedy nie wyjmiemy deseru. oczywiście można go zjeść i z kieliszka, wydaje mi się jednak, że wtedy stracimy ten cudowny efekt lekko roztopionej gałki. 

W smaku - wyborny. Delikatny, kremowy serniczek waniliowy z posmakiem czekolady i nutellowego nadzienia. Całości dopełnia czekoladowy spód z herbatnikami, które urozmaicają teksturę deseru.

Bardzo polecam!
Mini serniczki z nutellą


Składniki: (na 4 filiżanki):
  • 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera "wiaderkowego" na sernik
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka nutelli
  • 4 herbatniki
  • 4 filiżanki
  • 4 kieliszki do wódki
Przygotowanie:

  1. Odłożyć do miseczki 4 łyżki sera. Pozostały ser podzielić na dwie równe części
  2. Zagotować 1 szklankę mleka. Wyłączyć gaz, dodać 2 łyżeczki żelatyny, rozmieszać. pozostawić do przestudzenia.
  3. Połowę sera utrzeć z cukrem wanilinowym. Mleko z żelatyną przelać przez sito (żeby usunąć ewentualne grudki). Powoli wlewać chłodne mleko z żelatyną jednocześnie mieszając. Krótko zmiksować.
  4. Do każdej filiżanki wlać 2 łyżki. Wstawić do lodówki aż stężeje.
  5. Na stężały spód wylać po równo reszta masy waniliowej. Na środku postawić kieliszek, który utworzy dziurę w środku deseru na nadzienie. 
  6. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  7. Gdy masa stężeje do kieliszka wlewamy odrobinę gorącej wody. Chwilę czekamy i usuwamy kieliszek.
  8. Wcześniej odłożone 4 łyżki sera dokładnie mieszamy z nutellą. Powstałym kremem wypełniamy dziury po kieliszkach. Odstawiamy do stężenia.
  9. Przygotowujemy serniczek czekoladowy: Z czekolady odkładamy 4 kostki, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. przestudzoną łączymy z serem i łyżką cukru pudru. Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy żelatynę, studzimy. przelewamy przez sito. powoli wlewamy do masy czekoladowej. krótko miksujemy.
  10. Pozostałe kostki czekolady siekamy i wrzucamy do masy czekoladowej.
  11. herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki. Wlewamy do filiżanek 3/4 masy czekoladowej, posypujemy herbatnikami, dopełniamy resztą masy. 
  12. Upewniamy się, że żaden herbatnik nam nie wystaje ponad masę. Jeśli wystaje wciskamy do środka.
  13. Odstawiamy deser do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmowanie z filiżanek:
Do garnka wlewamy trochę gorącej wody. W wodę wstawiamy filiżanki z deserem. Dopełniamy ciepłą wodą ostrożnie - by nie wlać wody na deserki. Woda powinna sięgać po sam brzeg filiżanek.Czekamy minutę.
Odwracamyna talerzyk i lekko stukamy, Można wąskim nożykiem oddzielić deser od filiżanki, ale nie powinno być takiej potrzeby. jeśli deser nie chce wyjść wsadzamy go jeszcze na chwilę do ciepłej wody, aż zechce :)

Smacznego!













4 komentarze:

  1. Jakie muszą być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę je wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bajecznie, zjadłabym sobie takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ale cudnie to wygląda. I na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...