Bardzo polecamy!
Spaghetti ze świeżych pomidorów |
- 2,5 - 3 kg świeżych pomidorów (najlepiej mięsistych, o małej zawartości wody)
- 0,5 kg cienkiej kiełbasy podsuszanej (nie powinna być wędzona)
- 0,3 kg ogonówki
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- przyprawy: 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- Do podania: makaron spaghetti i starty żółty ser
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki*. pokroić na kawałki. Jeśli mają dużo wody można usunąć z połowy pomidorów gniazda nasienne (nie ze wszystkich)
- Kiełbasę i ogonówkę pokroić w kostkę mniejszą niz 0,5 cm
- Cebulę pokroic w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki
Gotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy ogonówkę i kiełbasę i smażymy aż się zrumienią od czasu do czasu mieszając.
- W garnku rzogrzewamy 4 łyżki oleju. Do ciepłego oleju dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Na tak doprawiony olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ciągle mieszając aż cebula się zeszkli.
- Do cebuli dodajemy usmażone mięso i pokrojone w kawałki pomidory (kroimy byle jak na jakieś nieduże cząstki)
- Wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną a woda z nich odparuje tworząc gęsty sos.(czas gotowania zależy od ilości wody w pomidorach, u mnie sos gotował się około 40 minut) - gotujemy bez przykrycia, regularnie mieszamy. Najlepiej użyc garnka o powierzchni nieprzywierającej.
- Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
*najprostszy sposób obrania pomidorów: nacinamy skórkę pomidora na krzyż, układamy pomidory w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i przelewamy zimną wodą - skórka odejdzie sama
smakowie pomidorki :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, amore pomidore ;-)
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńWitam w akcji "Pora na pomidora" i zachęcam do dodania przepisu również do akcji "Warzywa psiankowate" :)
Wiedziałam, że o czymś zapomniałam :)
UsuńPozdrawiam! :)
Kasiu dziękuję za przypomnienie! I Tobie Aniu dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji - pyszny makaron. Pomidory to esencja lata :)
UsuńWczoraj zrobiłam sos do makaronu z nadwyżki pomidorów z ogródka teściowej ;-). Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny :-). Będzie do mięska mielonego jak znalazł :-D
OdpowiedzUsuń