piątek, 28 sierpnia 2015

Nietypowe spaghetti ze świeżych pomidorów

Nasze pomidory dojrzewają teraz jak szalone, nie mogło więc zabraknąć przepisu na spaghetti z prawdziwych pomidorów. Dla nas te spaghetti bije na głowe wszystkie inne - smakuje inaczej, niż tradycyjny sos z mielonym mięsem, w moim odczuciu smak jest bogatszy. To ulubione danie mojego męża, więc musiało się pojawić na stole na jego urodziny :)

Bardzo polecamy!

Spaghetti ze świeżych pomidorów
Składniki:
  • 2,5 - 3 kg świeżych pomidorów (najlepiej mięsistych, o małej zawartości wody)
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy podsuszanej (nie powinna być wędzona)
  • 0,3 kg ogonówki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • Do podania: makaron spaghetti i starty żółty ser
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki*. pokroić na kawałki. Jeśli mają dużo wody można usunąć z połowy pomidorów gniazda nasienne (nie ze wszystkich)
  2. Kiełbasę i ogonówkę pokroić w kostkę mniejszą niz 0,5 cm
  3. Cebulę pokroic w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki
Gotowanie: 
  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy ogonówkę i kiełbasę i smażymy aż się zrumienią od czasu do czasu mieszając.
  2. W garnku rzogrzewamy 4 łyżki oleju. Do ciepłego oleju dodajemy przyprawy  i chwilę smażymy. Na tak doprawiony olej wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ciągle mieszając aż cebula się zeszkli.
  3. Do cebuli dodajemy usmażone mięso i pokrojone w kawałki pomidory (kroimy byle jak na jakieś nieduże cząstki)
  4. Wszystko razem zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną a woda z nich odparuje tworząc gęsty sos.(czas gotowania zależy od ilości wody w pomidorach, u mnie sos gotował się około 40 minut) - gotujemy bez przykrycia, regularnie mieszamy. Najlepiej użyc garnka o powierzchni nieprzywierającej.
  5. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!

*najprostszy sposób obrania pomidorów: nacinamy skórkę pomidora na krzyż, układamy pomidory w garnku i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odcedzamy i przelewamy zimną wodą - skórka odejdzie sama









Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2015

6 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda, amore pomidore ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być bardzo aromatyczne danie :)
    Witam w akcji "Pora na pomidora" i zachęcam do dodania przepisu również do akcji "Warzywa psiankowate" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że o czymś zapomniałam :)

      Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Kasiu dziękuję za przypomnienie! I Tobie Aniu dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji - pyszny makaron. Pomidory to esencja lata :)

      Usuń
  3. Wczoraj zrobiłam sos do makaronu z nadwyżki pomidorów z ogródka teściowej ;-). Nie sądziłam, że wyjdzie taki smaczny :-). Będzie do mięska mielonego jak znalazł :-D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...