poniedziałek, 15 lipca 2013

Empanadas z sosem czosnkowym

Pikantne, pieczone pierożki rodem z Meksyku. Grzechu warte.
Inspiracja z bloga http://taniecsmakow.blogspot.com






Potrzebujesz:
farsz
0,5 kg fileta z indyka (+ 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, rękaw do pieczenia)
1 szklankę sosu meksykańskiego (ja użyłam firmy Dawtona)
2 płaskie łyżeczki chili
3 łyżki sosu sojowego
1 czerwona papryka
2 małe czerwone cebule
120g startego żółtego sera

ciasto
0,5 kg mąki pszennej
200g zimnego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli i cukru
5 łyżek zimnej wody

sos czosnkowy:
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki majonezu

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki przykryte folią.
Indyka posolić, popieprzyć, natrzeć musztardą i oliwą. Umieścić w rękawie i piec około godziny w 180 stopniach.

poprykę i cebulę pokroić w sporą kostkę i poddusić do miękkości.
W garnku podgrzać sos meksykański wymieszany z sojowym, dodać chili i podduszone warzywa oraz porwane na strzępy mięso i żółty ser. Dobrze wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 9 cm, układać na nie łyżkę farszu i przykryć drugim krążkiem. Dokładnie zlepić brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Podawać z sosem czosnkowym.



U mnie jako danie główne, ale smaczne także na zimno i doskonałe jako imprezowa przekąska.

Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...