środa, 31 lipca 2013

Pierś kurczaka faszerowana porem, mozzarellą i orzechami

Przygotowałam dziś w 2 wariantach. Jeden z farszem na wierzchu, drugi faszerowany. Oba smaczne i warte przygotowania. Szczególnie, jeśli tak jak my kochacie pora i mozzarellę.



Potrzebujesz:
- 1 podwójnej piersi kurczaka
- 70 g mozzarelli
- 30g orzeszków ziemnych
- 1 duży por
- 50g masła
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
Pora pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać 30g masła i dodać pora. Zmniejszyć ogień i podsmażyć około 3 minut. Doprawić pieprzem.
W miseczce wymieszać: posiekaną drobno mozzarellę, pora, posiekane orzeszki ziemne. Doprawić, jeśli chcemy ostrzejsze.
Piersi umyć, osuszyć, doprawić i naciąć w nich kieszonki. Wypełnić farszem i spiąć wykałaczkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim mięso. Na piersiach poukładać kawałki pozostałego masła.
Piec 35 minut w 180 stopniach.

Jeśli nie chcemy kieszonek, tylko zwykłe filety pod farszem, to można piec krócej, koło 30 minut.

U minie podane z Szybką surówką z ziołami

Smacznego!

3 komentarze:

  1. podobają mi się obydwie wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziane mięsko, to lubię! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis,brzmi obłędnie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...