łatwa w wykonaniu potrawa, nadająca się zarówno na codzień jak i na przyjęcie gości. Bardzo bogata smakowo i aromatyczna, a do tego pięknie się prezentuje. Zdecydowanie polecam
Potrzebujesz:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 małego brokuła
1 podwójną pierś kurczaka
1 kostkę rosołową
6 większych pieczarek
ser żółty
ketchup
czosnek granulowany
1 jajko
Przygotowanie:
brokuła podziel na małe różyczki i ugotuj w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru. Odcedź i przelej zimną wodą.
Kurczaka pokrój w niewielkie kawałki. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z pokruszoną kostką rosołową i dodaj do mięsa. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Pieczarki obierz i pokrój w półplastry. Usmaż na bardzo mocno rozgrzanej oliwie cały czas trzymając je na największym możliwym ogniu. Gy się ładnie zezłocą przełóż do miseczki, a na tej samej patelni usmaż mięso.
Płasko rozłożone ciasto posmaruj ketchupem w środku. Całe posyp granulowanym czosnkiem.
Na ketchup ułóż brokuły, kurczaka i pieczarki. Posyp startym żółtym serem. Brzegi ciasta ponacinaj w skośne pasy i pojedynczo przeplataj pod skosem.
Warkocz przenosimy razem z papierem na blachę do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut.
Smacznego!
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńMój syn powiedział że zrobiłam mistrzostwo świata, tak mu to smakowało.Dziękuję za przepis pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że obiad się udał :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń