Delikatne, kruche mięsko. Łatwe w przygotowaniu. U mnie podane z domowymi frytkami i pieczarkami w sosie sojowym
Potrzebujesz:
2 polędwiczki wieprzowe
2 ząbki czosnku
50g masła
oliwę z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, gyros
Przygotowanie:
Mięso ponacinać co centymetr, dzięki temu lepiej wchłonie przyprawy. Posolić, popieprzyć i wklepać. Obficie posypać przyprawą gyros. Polędwiczki położyć na folii aluminiowej, zalać oliwą i zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i obsmażyć z obu stron na brązowy kolor. Polędwiczki przełożyć do rękawa do pieczenia. Na patelnię wlać odrobinę wody, wymieszać i powstałym tak sosem zalać mięso. Związać rękaw. Piec 45 minut w 200 stopniach.
Masło roztopić w rondelku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć.
Rozciąć rękaw, zalać mięso masłem czosnkowym i podpiec jeszcze koło 5 minut.
Sos, który zbierze się pod mięsem zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/4 szklanki zimnej wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)