wtorek, 27 sierpnia 2013

Szybki obiad z mielonego mięsa

W zabiegane dni uwielbiam ciasto francuskie. Coś zawsze się do niego włoży, jakoś doprawi i zawinie. Dziś mięso mielone z pieczarkami - pycha! U mnie w zestawie z sałatką caprese




Potrzebujesz:
pół opakowania gotowego ciasta francuskiego
250g pieczarek
1 cebulę
250g mielonego mięsa (u mnie indyk)
odrobinę żółtego sera
ketchup
jajko
przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w półplastry i usmażyć na oliwie na największym ogniu.
Zdjąć z patelni, dolać oliwy jeśli mało i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy sie zeszkli dodać mięso i pieprz i usmażyć.

Z rolki ciasta odkroić połowę i podzielić ją na 4 kwadraty. Każdy z nich ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Na kwadraty nałożyć kleks ketchupu i rozsmarować po całości. Posypać ziołami. Na środek  nałożyć po 2 łyżki usmażonego mięsa, przysypać pieczarkami i odrobiną startego żółtego sera.
2 przeciwległe rogi ciasta zwinąć do środka i skleić palcami.
Roztrzepać jajko i posmarować ciasto.
Piec 25 minut (do zrumienienia) w 200 stopniach.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. też robię podobne:) i to w różnych wersjach - w formie mniejszych pizzerek, kopert itp. :D a ciasto francuskie kocham za jego niewyczerpane możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto milion kombinacji;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...