Używam tych bułeczek również do domowych hamburgerów
Potrzebujesz:
ok 750g mąki pszennej (ja używam tortowej)
1 szklankę mleka
2 łyżki cukru
czubatą łyżkę margaryny
płaską łyżeczkę soli
7g drożdży suchych
1 szklankę ciepłej wody
Przygotowanie
1. Mleko zagotować na małym ogniu i dodać cukier. Rozmieszać do rozpuszczenia i ostudzić.
2. Drożdże wsypać do ciepłej wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.
3. Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Wszystko to umieścić w dużej misce i wymieszać. Dodać 0,5kg mąki i wyrobić łyżką ciasto. Dodawać resztę stopniowo zagniatając ciasto już ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5. Blat posypać mąką, wyłożyć część ciasta, zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i umieścić je na wyłożonej papierem blasze. Krążki przykryć folią i zostawić znów do wyrośnięcia na 30-40 minut.
6. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
7. Lekko natłuszczyć patelnię (kilka kropel oliwy rozsmarować po patelni ręcznikiem kuchennym). Rozgrzać i wkładać porcjami krążki ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (ok 3 minuty na stronę)
8. Gdy usmaży się druga strona przełóż muffinki na blachę do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika. Nie czekaj, aż usmażysz kolejną porcję! Muffinki muszą trafić prosto z patelni do pieca.
9 Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.
Muffinki można podawać do wszystkiego: konfitura czy dżem, ale też serek wiejski czy żółty i w zasadzie wszystko, co normalnie kładziemy na bułeczkę.
Znakomite na pikniki, podróż.
Smacznego
muffiny, czy bułeczki - bardzo smacznie wyglądają ;-)
OdpowiedzUsuńwygladaja cudnie !
OdpowiedzUsuń