środa, 18 września 2013

Angielskie muffiny, czyli moje ulubione bułeczki

Śniadaniowe bułeczki, zwane gdzieniegdzie jako English muffins. Łatwe w przygotowaniu, dobre prawie do wszystkiego. Póki co zajadam się bułeczkami z konfiturą malinową.
Używam tych bułeczek również do domowych hamburgerów





Potrzebujesz:
ok 750g mąki pszennej (ja używam tortowej)
1 szklankę mleka
2 łyżki cukru
czubatą łyżkę margaryny
płaską łyżeczkę soli
7g drożdży suchych
1 szklankę ciepłej wody

Przygotowanie
1. Mleko zagotować na małym ogniu i dodać cukier. Rozmieszać do rozpuszczenia i ostudzić.
2. Drożdże wsypać do ciepłej wody, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.
3. Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Wszystko to umieścić w dużej misce i wymieszać. Dodać 0,5kg mąki i wyrobić łyżką ciasto. Dodawać resztę stopniowo zagniatając ciasto już ręką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
5. Blat posypać mąką, wyłożyć część ciasta, zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać krążki i umieścić je na wyłożonej papierem blasze. Krążki przykryć folią i zostawić znów do wyrośnięcia na 30-40 minut.
6. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
7. Lekko natłuszczyć patelnię (kilka kropel oliwy rozsmarować po patelni ręcznikiem kuchennym). Rozgrzać i wkładać porcjami krążki ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (ok 3 minuty na stronę)
8. Gdy usmaży się druga strona przełóż muffinki na blachę do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika. Nie czekaj, aż usmażysz kolejną porcję! Muffinki muszą trafić prosto z patelni do pieca.
9 Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.

Muffinki można podawać do wszystkiego: konfitura czy dżem, ale też serek wiejski czy żółty i w zasadzie wszystko, co normalnie kładziemy na bułeczkę.
Znakomite na pikniki, podróż.


Smacznego

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...